home

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte : u kunt hiervoor terecht bij Verloskunde

Bij een wee trekt de baarmoeder samen. Die samentrekking zorgt voor ontsluiting van de baarmoedermond en uiteindelijk tot de bevalling. Zijn er meer dan 3 weken voor de uitgerekende datum weeën? Dan is er sprake van vroegtijdige weeën met een mogelijke dreigende vroeggeboorte.

‘Harde buiken’ zijn geen weeën, maar normale samentrekkingen van de baarmoeder. Ze treden meestal niet regelmatig op, maar meer verspreid over de dag. Ze zijn vaak meer ongemakkelijk dan pijnlijk en veroorzaken geen ontsluiting.

Vroegtijdige weeën

Bij een bevalling op een te vroeg tijdstip, is het kind bij de geboorte nog onrijp en heeft het extra medische verzorging nodig. Met de behandeling van vroegtijdige weeën proberen we het tijdstip van de bevalling uit te stellen.

Behandeling van een dreigende vroeggeboorte

Maatregelen om de weeën activiteit te verminderen kunnen zijn: bedrust en behandeling van een eventuele (blaas)ontsteking of medicijnen om de weeën te remmen.

Als de bevalling niet doorzet

Als de vliezen niet gebroken zijn en de weeën afzakken, vermindert en stopt men de weeënremmers na enkele dagen. Wanneer alles rustig blijft, gaat u naar huis met het advies om de eerste tijd rust te houden.

Wat als de bevalling doorzet?

Een prematuur kind kan op de natuurlijke manier, via de vagina, geboren worden. Een kinderarts is aanwezig of direct oproepbaar. Afhankelijk van de zwangerschapsduur legt men de baby na de geboorte in de couveuse om afkoeling te voorkomen.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Verloskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: