home

Voedingsadvies na een operatie tegen reflux : vloeibare of gemalen voeding

Na een operatie tegen reflux is het belangrijk dat u tijdelijk ander voedsel eet dan u gewend bent. U eet de eerste weken alleen gemalen of vloeibare voeding. Vaste voeding zoals brood moet u dan vervangen door bijvoorbeeld havermoutpap of een schaaltje vla of yoghurt.

Over vloeibare of gemalen voeding

Het is belangrijk dat u voldoende voeding en vocht binnenkrijgt.

Er bestaan verschillende apparaten om uw voeding te malen. Bijvoorbeeld een blender, keukenmachine, staafmixer, draaizeef.

Wat u kunt eten

in plaats van brood

U kunt brood vervangen door:

  • pap zoals havermoutpap of griesmeelpap
  • vla, yoghurt of kwark
  • drinkontbijt
  • soep

Adviezen voor pap

  • Gebruik bij voorkeur pap van granen zoals havermout, griesmeel of boekweit. Deze leveren meer voedingsstoffen dan vanillepap of custard.
  • Maak de pap bij voorkeur van volle melk. Voeg zo nodig extra room, boter en/of suiker toe.

Warme maaltijd

  • Bereid de warme maaltijd zoals u gewend bent. 
  • Pureer daarna het eten tot het gemalen of vloeibaar is.
  • Om het dunner te maken kunt u extra volle melk, room, jus of saus toevoegen.

Soep

  • U mag heldere en gebonden soepen eten, zoals erwtensoep, roomsoep, gemalen groentesoep.
  • Kook de groenten goed gaar. Hak vlees fijn of haal het eruit.
  • U kunt soep pureren met een staafmixer.
  • Bouillon alleen gebruiken als extra smaakmaker, niet als hoofdmaaltijd.

Vlees, vis, ander eiwit 

  • Gebruik zacht bereid vlees.
  • Kook, stoof of pocheer het vlees of de vis.
  • Bak niet te hard.
  • Vet vlees zoals gehakt of worst is makkelijker te kauwen dan mager vlees.
  • Gebruik bij het pureren van vlees genoeg jus. U kunt ook ragout maken of kopen.
  • Of neem in plaats van vlees of vis ei, omelet, roerei.
  • U kunt ook peulvruchten, tahoe of een vegetarische vleesvervanging gebruiken.

Groente

  • Kook groente goed gaar.
  • Maal daarna de groente fijn of pureer de groente.
  • Bind de groente eventueel met maïzena of allesbinder.
  • U kunt ook groente à la crème of kant-en-klare saus gebruiken.

Aardappelen, pasta, rijst

  • Kook het goed gaar.
  • Maak puree van aardappelen met melk of jus of gebruik kant- en klare aardappelpuree.
  • Pureer de pasta of rijst samen met een ruime hoeveelheid saus.

Nagerecht

Eet het nagerecht een half uur na de warme maaltijd. U kunt kiezen uit:

  • volle yoghurt, vla of kwark
  • pap of pudding
  • vruchtenmoes of appelmoes
  • ijs met slagroom

Dranken

Drink dranken zonder koolzuur. Kies bijvoorbeeld:

  • melk, karnemelk of chocolademelk
  • milkshake
  • limonade of groentesap
  • thee of koffie

Fruit

  • Maak zelf moes van zacht of rijp fruit zonder pitjes of schil of kies kant-en-klare vruchtenmoes, sap of baby-fruithapjes.
  • Voeg eventueel suiker, yoghurt of slagroom toe.

Overige adviezen

Wat u elke dag minstens moet eten en drinken

  • 3 porties pap van graanproducten zoals havermout of griesmeel
  • 3 tot 5 bekers melk of een melkproduct
  • 2 schaaltjes vruchtenmoes of 2 bekers vruchtensap
  • 100 gram rauwgewogen gemalen vlees, vis, kip, ei of vleesvervanger
  • 2 tot 3 opscheplepels gemalen of geprakte aardappelen, peulvruchten, macaroni of rijst
  • 150 tot  200 gram gemalen groenten
  • 30 gram boter of margarine
  • 1,5 tot 2 liter vocht

Als u gewicht verliest 

Na de operatie kunt u in het begin 1 tot 2 kilo afvallen. Dat is meestal geen probleem.

Neem contact op met een diëtist als u blijft afvallen. De diëtist kan u eventueel speciale voeding aanraden, zoals dieetpreparaten met veel eiwit, energie en vitamines.

U kunt een verwijzing vragen aan uw huisarts of chirurg.

Tips tijdens het eten

  • Eet rustig en kauw goed.
  • Ga rechtop zitten tijdens het eten.
  • Drink niet te veel na de maaltijd.
  • Praat niet tijdens het eten, zodat u geen lucht inslikt.
  • Drink geen dranken met koolzuur.
  • Eet kleine porties. Te veel eten kan leiden tot braken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen. 

Polikliniek Diëtetiek
020 510 85 04 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)
dietetiek@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Diëtetiek van OLVG. Laatst gewijzigd: