home

Voedingsadvies bij een vernauwing van de darm : vezelarm dieet met meer eiwit en energie

Bij een vernauwing in de darm kunnen uw darmen verstopt raken. U kunt ook buikkrampen krijgen. Daarom is voeding zonder grove vezels beter. Vezels heten ook wel voedingsvezels. Voeding zonder grove vezels zorgt voor ontlasting die makkelijker door de darmen gaat. Door de vernauwing kan het ook moeilijk zijn om genoeg te eten. Met een dieet met meer energie en eiwit krijgt u meer voedingstoffen binnen.

Vezels

Bij een vernauwing va de darm kan het voedsel minder goed door de darm gaan. U kunt klachten krijgen zoals buikpijn, krampen, een opgezette buik, geluiden in de buik, misselijk zijn of boeren, of andere ontlasting hebben. Om minder klachten te krijgen is het beter om voeding zonder grove vezels te gebruiken. Dit heet een vezelarm dieet.

Vezels zitten in plantaardige producten. Brood, groente en fruit bevatten vezels. Omdat het lichaam voedingsvezels niet kan verteren gaan de vezels naar de dikke darm. Er zijn:

  • Grove vezels: zorgen voor harde resten in de ontlasting. Deze vezels kunt u beter niet eten.
  • Fijne vezels: maken de ontlasting juist zacht. U mag deze wel eten.

Voldoende eiwitten en calorieën

  • Soms heeft u minder zin om te eten en bent u zelfs een paar kilo afgevallen. Het is belangrijk om te zorgen dat u niet meer gaat afvallen. Een dieet met meer eiwit en calorieën helpt daarbij.
  • Eiwit is nodig voor uw spieren, organen, bloed en voor het genezen van wonden.
  • U vindt eiwit in vlees, vis, kip, ei, peulvruchten, vleesvervangers, noten, kaas, melk en producten met melk.
  • Bij ziekte en afvallen heeft u ongeveer per dag 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Hierop zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld als de nieren niet goed werken of bij ernstig ondergewicht of overgewicht.
  • Calorieën geven energie aan uw lichaam. Ze zijn belangrijk om het goede gewicht te houden. Calorieën zitten bijvoorbeeld in boter, olie, kaas en volle melkproducten.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit per kilogram lichaamsgewicht

Lichaamsgewicht, in kilogram Hoeveelheid eiwit, in gram per dag
50-59 kg 60 - 71
60-69 kg 72 - 83
70-79 kg 84 - 95
80-89 kg 96 - 107
90-99 kg 108 - 119
100 kg of meer meer dan 120

Tips om voldoende eiwit en calorieën te gebruiken

  • Eet elke 2 tot 3 uur iets kleins.
  • Drink minimaal 1,5 liter per dag. U kunt water, thee, koffie, limonade, melkproducten, soep of bouillon drinken.
  • Drink ook tijdens de maaltijd. Zorg wel dat u uw eten goed blijft kauwen.
  • Kies voor volle zuivelproducten zoals volle melk, yoghurt en kwark.
  • Besmeer uw brood dik met margarine of boter en neem dubbel beleg.
  • Gebruik producten met veel eiwit zoals vlees, vis, vleesvervangers, eieren, kaas en peulvruchten zonder grove vezels.
  • Als u minder zin hebt om te eten, is het vaak makkelijker om vloeibaar eten te nemen. Denk aan vla, kwark, melk, pap of soep.
  • Gebruik de tabellen op deze webpagina om uit te rekenen hoeveel eiwit u gebruikt. Kies zoveel mogelijk producten met veel eiwit.
  • Meestal krijgt u het advies om een laxeermiddel te gebruiken. U krijgt dan een recept van uw arts. Het laxeermiddel helpt de ontlasting beter door uw darmen.
  • Beweeg elke dag, bijvoorbeeld door een korte wandeling te maken.

Voeding zonder grove vezels

Brood

Eet alleen fijn volkoren of bruinbrood, beschuit en knäckebrood zonder pitten of zaden, matses, cream crackers, toast, ontbijtkoek zonder vulling.

Let op: eet geen roggebrood en brood met rozijnen en/of noten.

Beleg

Eet alleen beleg zonder noten, pitten, grove kruiden zoals kruidnagel of stukjes fruit.

Let op: eet geen kaas met kruidnagel of noten, paté met champignon, cranberry of noten, notenpasta of pindakaas met stukjes noot of jam met velletjes of pitjes.

Pap

U mag de meeste soorten pap eten.

Let op: eet geen karnemelkse pap, gortepap en pap met vulling zoals abrikozen, krenten, rozijnen en ander gedroogd fruit.

Soep

U kunt soep maken van vlees, vis, kip en groente. Soep van groente met vezels kunt u ook pureren.

Vlees, Vis, kip, wild en vegetarisch

U mag vlees, vis, kip en ei eten. Eet mals, gaar vlees. Als u het vlees goed kauwt en het blijft taai, slik het dan niet door. Eet vis zonder graten en kip of wild zonder vel of botjes.

Eet u graag vegetarische vleesvervangers, neem dan de producten zonder noten of eet tofu.

Let op: eet geen tempeh.

Jus of saus

U kunt alle soort jus of saus zonder vulling gebruiken.

Let op: zeef jus of saus met vulling of pureer de jus of saus met een staafmixer.

Groente en peulvruchten

Groente bevat vaak veel vezels. Snijd de harde delen af voordat u de groente snijdt en gaar kookt.

Kies voor peulvruchten uit blik of pot, deze schillen zijn zacht. Als u toch kiest voor gedroogde, geweekte peulvruchten, pureer ze dan voor u ze eet.  

Spliterwten, linzen en dahl kunt u wel zelf weken en daarna goed gaar koken.

Let op: eet geen artisjokken, asperges, atjar, aubergine, bamboescheuten, bleekselderij, champignons, grote doperwten, maïs, rabarber, schorseneren, taugé, grote tuinbonen, venkel, zuurkool, rauwe groenten en sla.

Eet komkommer alleen fijn geraspt en zonder schil. Eet tomaat alleen ontveld eten en zonder pitjes.

Aardappelen en vervangers

Eet aardappels zonder schil. U mag ook witte rijst of snelkook-zilvervliesrijst eten. Van macaroni, spaghetti, mie en couscous mag u gewone of volkoren kiezen.

Fruit

Vers fruit bevat veel vezels, net als vruchtensap met vruchtvlees.

Gebruik rijp en vers fruit. Schil uw fruit, haal de pitten eruit. Snijd de harde stukken af. Of pers het fruit uit en zeef het.

Let op: eet geen aalbessen, rode bessen, verse ananas, bramen, citroen, druiven, frambozen, granaatappelpitjes, grapefruit, kruisbessen, mandarijn, passievrucht, sinaasappel, gedroogd fruit zoals abrikozen, dadels, krenten en rozijnen, pruimen en vijgen.

Melk en melkproducten

Alle soorten zijn geschikt. Let op bij melkproducten met fruit. Gebruik alleen producten met fruit dat u mag eten.

Tussendoortje

Kies voor koekjes en chocola zonder stukjes fruit en noten. Chips, zoute koekjes en pepermunt, drop en zuurtjes kunt u eten.

Let op: eet geen noten, pinda’s, popcorn, muesli en producten met kokos eten.

Hoeveelheid eiwit in uw voeding

Soep

U kunt soep maken van vlees, vis, kip en groente. Soep van groente met vezels kunt u ook pureren.

Vlees, Vis, kip, wild en vegetarisch

U mag vlees, vis, kip en ei eten. Eet mals, gaar vlees. Als u het vlees goed kauwt en het blijft taai, slik het dan niet door. Eet vis zonder graten en kip of wild zonder vel of botjes.

Eet u graag vegetarische vleesvervangers, neem dan de producten zonder noten of eet tofu.

Let op: eet geen tempeh.

Jus of saus

U kunt alle soort jus of saus zonder vulling gebruiken.

Let op: zeef jus of saus met vulling of pureer de jus of saus met een staafmixer.

Groente en peulvruchten

Groente bevat vaak veel vezels. Snijd de harde delen af voordat u de groente snijdt en gaar kookt.

Kies voor peulvruchten uit blik of pot, deze schillen zijn zacht. Als u toch kiest voor gedroogde, geweekte peulvruchten, pureer ze dan voor u ze eet.  

Spliterwten, linzen en dahl kunt u wel zelf weken en daarna goed gaar koken.

Let op: eet geen artisjokken, asperges, atjar, aubergine, bamboescheuten, bleekselderij, champignons, grote doperwten, maïs, rabarber, schorseneren, taugé, grote tuinbonen, venkel, zuurkool, rauwe groenten en sla.

Eet komkommer alleen fijn geraspt en zonder schil. Eet tomaat alleen ontveld eten en zonder pitjes.

Aardappelen en vervangers

Eet aardappels zonder schil. U mag ook witte rijst of snelkook-zilvervliesrijst eten. Van macaroni, spaghetti, mie en couscous mag u gewone of volkoren kiezen.

product gram eiwit
1 bolletje brood met beleg tijdens lunch OLVG, zonder zaden en pitten 9
1 portie gerookte zalm of makreel zonder graten, voor 1 snee brood, 40 g 8
1 gekookt of gebakken ei 7
1 wit of bruin bolletje brood zonder zaden of pitten 5
1 portie kaas 5
1 glas gladde soep tijdens lunch OLVG, gemiddeld 4
1 portie notenpasta of 100% pindakaas, zonder stukjes noot, 15 gram 4
1 snee volkoren, wit, of bruin brood 3
1 portie pindakaas zonder stukjes noot, 15 gram 3
1 portie muesli 3
1 portie smeerkaas 20+, huttenkase, cottagecheese, ricotta, 25 gram 3
1 portie vleeswaren, 15 gram 3
1 portie vleessalade, vissalade of eiersalade, 20 gram 2
1 portie hummus van 20 gram 1
1 portie vegetarische vleeswaren, 15 gram 1
1 knäckebröd, ontbijtkoek, beschuit, zonder zaden en pitten 1
1 portie zoet beleg 0
1 portie plantaardige kaasvervanging, 20 gram 0
1 portie boter, margarine of halvarine 0

 

Fruit

Vers fruit bevat veel vezels, net als vruchtensap met vruchtvlees.

Gebruik rijp en vers fruit. Schil uw fruit, haal de pitten eruit. Snijd de harde stukken af. Of pers het fruit uit en zeef het.

Let op: eet geen aalbessen, rode bessen, verse ananas, bramen, citroen, druiven, frambozen, granaatappelpitjes, grapefruit, kruisbessen, mandarijn, passievrucht, sinaasappel, gedroogd fruit zoals abrikozen, dadels, krenten en rozijnen, pruimen en vijgen.

Melk en melkproducten

Alle soorten zijn geschikt. Let op bij melkproducten met fruit. Gebruik alleen producten met fruit dat u mag eten.

Tussendoortje

Kies voor koekjes en chocola zonder stukjes fruit en noten. Chips, zoute koekjes en pepermunt, drop en zuurtjes kunt u eten.

Let op: eet geen noten, pinda’s, popcorn, muesli en producten met kokos eten.

Brood

Eet alleen fijn volkoren of bruinbrood, beschuit en knäckebrood zonder pitten of zaden, matses, cream crackers, toast, ontbijtkoek zonder vulling.

Let op: eet geen roggebrood en brood met rozijnen en/of noten.

Beleg

Eet alleen beleg zonder noten, pitten, grove kruiden zoals kruidnagel of stukjes fruit.

Let op: eet geen kaas met kruidnagel of noten, paté met champignon, cranberry of noten, notenpasta of pindakaas met stukjes noot of jam met velletjes of pitjes.

Pap

U mag de meeste soorten pap eten.

Let op: eet geen karnemelkse pap, gortepap en pap met vulling zoals abrikozen, krenten, rozijnen en ander gedroogd fruit.

product gram eiwit
water, thee, koffie 0
limonade, frisdrank, vruchtensap zonder vruchtvlees 0
bouillon 0

 

product gram eiwit
1 schaaltje vruchtenmoes energie- en eiwitverrijkt, Boermarke, OLVG 4
1 portie fruit van de toegestane soorten 1

 

product gram eiwit
1 klein bord warme maaltijd met vis, in OLVG 19
1 klein bord warme maaltijd met vlees, in OLVG 17
1 klein bord warme maaltijd vegetarisch, in OLVG 17
1 portie stukjes seitan, 75 gram 23
1 portie vis, 100 gram 22
1 portie vlees of kip, 100 gram 20
1 portie tofu, 100 gram, niet bereid 13
1 portie vleesvervanging, zoals falafel, kipstukjes, vega gehakt, 100 gram 12
1 opscheplepel peulvruchten, zoals bonen, kapucijners,  kikkererwten, linzen uit blik, 50 gram 4
1 opscheplepel volkoren pasta 4
1 opscheplepel witte pasta, witte rijst, zilvervlies rijst,  couscous, bulgur, quinoa 2
1 kleine gekookte aardappel, 1 opscheplepel aardappelpuree, 50 gram 1
1 opscheplepel groente, van de toegestane soorten, 50 gram 1
1 sauslepel jus of saus 0

product gram eiwit
1 schaaltje magere kwark naturel, IJslandse yoghurt, of plantaardig alternatief voor  kwark, verkrijgbaar bij Albert Heijn 14
1 schaaltje volle kwark 11
1 schaaltje plantaardig alternatief voor kwark, van Alpro 9
1 schaaltje eiwitrijke pap, in OLVG 9
1 schaaltje vruchtenkwark of Griekse yoghurt 0%, met de toegestane soorten fruit 9
1 pakje plantaardige zuiveldrink, sojadrink naturel ongezoet, 250 ml 8
1 schaaltje Griekse yoghurt 10% vet 7
1 glas shake/smoothie, in OLVG, gemiddeld 7
1 schaaltje sojayoghurt 7
1 glas melk, karnemelk, chocolademelk, yoghurtdrank, sojadrink, erwtendrink 5
1 schaaltje pap van de toegestane soorten 5
1 schaaltje nagerecht, in OLVG, gemiddeld 5
1 schaaltje sojavla, Alpro, in OLVG 4
1 glas plantaardige zuiveldrink, amandelmelk, rijstmelk, haverdrink ongezoet 1

 

product gram eiwit
1 flesje Nutridrink compact protein 18
1 flesje eiwitrijke medische drinkvoeding 17 tot 20
1 zakje Prosource no carb 15
1 flesje Nutridrink Plantbased (vegan), of Nutridrink compact 12
1 flesje energierijke medische drinkvoeding, middel eiwit 11 tot 12
1 flesje Nutridrink diasip 10
1 flesje Nutridrink juicy style 8

 

product gram eiwit
1 schaaltje HP caramel pudding, 200 g 22
1 flesje Melkunie Proteinshake, 200 ml 20
1 schaaltje HP duovla (Zuivelhoeve), 150 g 15
1 schaaltje naturel magere kwark (Boermarke) 15
1 schaaltje magere vruchtenkwark (Boerkmarke) 13
1 schaaltje eiwitrijke vla (Zuivelhoeve) 11
1 kaasreepje, 40 g 10
1 schaaltje Eetgemak Energie- en eiwitverrijkte soep 8
1 bakje tonijnsalade (Fano) 7
1 pakje chocolademelk, 200 ml 7
1 bakje eiersalade (Fano)  5
1 sandwich cheese tomato basil

 

product gram eiwit
1 portie Proteinedrank of Proteine toetje, 150 tot 250 ml 20 tot 35
1 (kleine) portie kibbeling, 100 g 19
1 maatschep eiwitpoeder, diverse merken 15 tot 20
1 haring 12

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Diëtetiek
020 510 85 04 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)
dietetiek@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Diëtetiek van OLVG. Laatst gewijzigd: