home

Voedingsadvies bij dreigende ondervoeding : u kunt hiervoor terecht bij Diëtetiek

Ondervoeding betekent dat iemand een tekort aan energie of andere voedingsstoffen heeft.

: op deze pagina snel naar

(Dreigende) ondervoeding is in het ziekenhuis een veelvoorkomend probleem. Gemiddeld heeft 1 op de 6 mensen die wordt opgenomen in het ziekenhuis een risico op ondervoeding of is al ondervoed. 

De belangrijkste risicofactor voor het optreden van ondervoeding is ziekte. Daarvoor zijn verschillende redenen, zoals verminderde voedselinname door een slechte eetlust, bijwerkingen van medicijnen zoals misselijkheid, psychische problemen en moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken en vertering van voedsel. Daarnaast kan als gevolg van ziekte de behoefte aan voedingsstoffen verhoogd zijn, waardoor een normale voeding niet meer voldoende is. Er is sprake van (dreigende) ondervoeding als iemand in korte of langere tijd onbedoeld is afgevallen en/of een slechte eetlust  heeft.

Bij opname en tijdens screening voor een operatie wordt u door de verpleegkundige gescreend op het risico op ondervoeding. Wanneer er sprake is van een risico op ondervoeding bij opname, kunt u behandeling van een diëtist verwachten.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Diëtiek. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Diëtetiek van OLVG. Laatst gewijzigd: