home

Voedingsadvies als de nieren minder goed werken : weinig zout eten

Als uw nieren minder goed werken is het belangrijk dat uw bloeddruk laag blijft. Dit is goed voor de nieren. Daarom moet u weinig zout eten. Minder zout zorgt voor een lagere bloeddruk. Ook werken medicijnen die de bloeddruk verlagen beter als u weinig zout eet.

Voeding met veel zout

Voor iedereen is het is goed om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Dit is extra belangrijk als de nieren minder goed werken. Uw diëtist kan u helpen om weinig zout binnen te krijgen. 

Eet bij voorkeur geen eten met zout. Als u dit toch eet, eet er dan weinig van. Er bestaat geen goede vervanging voor zout. Ook andere soorten zout, zoals Himalayazout zijn niet goed voor u.

Het volgende eten bevat veel zout.

Zout, mixen van kruiden en smaakmakers

  • Keukenzout, zeezout, kruidenzout, fleur de sel, Himalayazout, mineralenzout en alle andere soorten zout.
  • Gehaktkruiden, nasikruiden, bamikruiden en andere mixen van kruiden waar zout in zit.
  • Strooiaroma en vloeibare aroma, zoals Maggi en Aromat.
  • Bouillonblokjes, bouillonpoeder, miso.
  • Ketjap en sojasaus.
  • Sambal, mosterd en piccalilly.
  • Adji-no-moto of Ve-tsin.  

Kant-en-klare producten

  • Kant-en-klare pakketten om maaltijden te maken, zoals wereldgerechten van Knorr of het huismerk van de supermarkt.
  • Kant-en-klare pastasaus, groentesauzen en juspoeder.
  • Soep uit blik, pakjes om soep mee te maken en Cup-a-soup.
  • Kant-en-klaar eten van bijvoorbeeld de supermarkt of slager.
  • Eten dat u thuis laat bezorgen of afhaalt.

Vlees, vleeswaren, vis en vleesvervangers

  • Vlees dat op smaak gebracht is, zoals hamburgers, gepaneerd vlees, saucijzen, rookworst en gekruid vlees.
  • Zoute vleeswaren, zoals rauwe ham, rookvlees, bacon, ontbijtspek en alle soorten worst zoals snijworst, cervelaat en salami.
  • Vis die gerookt, ingelegd of gekruid is, zoals haring, ansjovis, gerookte zalm of forel, paling, kibbeling en lekkerbekjes.
  • Gekruide vervangers van vlees, zoals vegetarische burgers, worstjes, balletjes en vegetarisch gehakt.

Kaas en snacks

  • Kaas, zoals smeerkaas, brie, witte kaas, feta en blauwe kaas. 30+- kaas bevat minder vet, maar evenveel zout als normale kaas.
  • Zoutjes, borrelnoten, gezouten noten, chips.
  • Snacks zoals frikadel, saté, loempia, döner kebab, Turkse pizza, shoarma, saucijzenbroodje, kaasbroodje, kipnuggets en broodjes hamburger.
  • Alle soorten drop.
  • Olijven, kappertjes, atjar, augurken en zilveruitjes.

Lees de verpakking

Op een verpakking staat of er zout in een product zit.

Soms staat er op producten ‘minder zout’ of ‘natriumarm’. Vaak is het zout in deze producten vervangen door kaliumzout. Dit kunt u beter niet gebruiken als uw nieren minder goed werken.Kaliumzout kan op de verpakking staan als kaliumchloride, natriumgereduceerd zout, kaliumzout, LoSalt, Jozo bewust, dieetzout.  

Twijfelt u? Laat de verpakking dan aan uw diëtist zien.

Tips om minder zout te eten

Broodmaaltijd

  • Kijk altijd op de verpakking van het beleg dat u wilt nemen. Per merk kan het verschillen hoeveel zout erin zit.
  • In zoet beleg zoals jam, honing, appelstroop, chocoladepasta, hagelslag, kokosbrood en pindakaas zit weinig zout.
  • Vleeswaren met minder zout zijn kalkoenfilet, kipfilet, rosbief en achterham. Vlees, vis of kip dat zonder zout voor het warme eten bereid is, kunt u ook op brood doen.
  • Kaas: kies voor kaas met minder zout. Zoals Milner minder zout,  Kees, cottage cheese, zachte geitenkaas of MonChou.
  • Kies voor hartig beleg met minder zout. Zoals humus, zuivelspread  en slaatjes zoals tonijnsalade, selderiesalade, komkommersalade, kipsalade, kerriesalade en eiersalade.
  • Eet een ei op brood, bijvoorbeeld met bieslook of kerrie of gebakken met Italiaanse kruiden en paprikapoeder.
  • Voeg extra smaak toe met kruiden en specerijen zoals kerrie, paprikapoeder, peper, knoflook of knoflookpoeder.
  • U kunt brood afwisselen met pap of ontbijtgranen met yoghurt of melk. Daar zit weinig zout in.

Warme maaltijd

Zout en smaakmakers 

  • Gebruik geen zout en smaakmakers met veel zout. Gebruik kruiden, specerijen en kruidenmixen zonder zout om de maaltijd op smaak te brengen. Bijvoorbeeld Provençaalse of Italiaanse kruiden, verse basilicum of bieslook, kerriepoeder, paprikapoeder of kipkruiden zonder zout.  Op de verpakking kunt u zien of er in een kruidenmix zout of kaliumzout zit.
  • Gebruik verse gember, rode peper, knoflook, citroen of limoen.
  • In normale bouilonblokjes zit 5 tot 6 gram zout per blokje. Soorten zonder zout zijn  natriumarme bouillonblokjes van Damhert en Zero Salt bouillonblokjes van Knorr. 

Vlees, kip of vis

Aan biefstuk, hamlappen of runderlappen, naturel kip, verse vis en gehakt is meestal geen zout toegevoegd. Voor extra smaak kunt u ui, knoflook of kruiden meebakken. Grillen zorgt ook voor extra smaak. 

Groente

  • Neem alleen groente waar geen zout in zit. Dit is verse groente of sommige groente uit de diepvries.
  • Gebruik potten of blikken groente waar 0% zout op staat.
  • Diepvriesgroente die op smaak gebracht is, zoals spinazie á la crème, bevat ook zout. Dit kunt u beter niet eten.

Uit eten

Vraag voordat u uit eten gaat of er met minder zout gekookt kan worden. Als dit niet kan, eet dan overdag nog minder zout. En bestel geen producten zoals soep.

Hapjes en snacks tussendoor

  • In zoete hapjes zoals koekjes, gebak, mueslirepen, zoete popcorn, snoepjes, chocolade, ijs en toetjes zit bijna geen zout.
  • In hartige hapjes zit meestal zout. Kies voor  pinda’s, noten of chips zonder zout. U kunt ook zelf popcorn maken met kruiden zoals paprika of  chilipeper.
  • U kunt ook een toastje, cracker, matze of rijstwafel met beleg met weinig zout eten.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen. 

Polikliniek Diëtetiek
020 510 85 04 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)
dietetiek@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Diëtetiek van OLVG. Laatst gewijzigd: