home

Vlekken of flitsen in het oog : aandoening door troebel glasvocht

Vlekken of flitsen in het oog ontstaan als het glasvocht in de oogbol niet meer helder is, maar steeds troebeler wordt. Het zien van vlekken of flitsen kan vervelend zijn. Meestal zijn vlekken of flitsen in het oog onschuldig, en gaat het vanzelf weer over. Soms zijn vlekken of flitsen in het oog een teken dat u een aandoening aan het netvlies heeft. Als u een aandoening aan het netvlies heeft, is een behandeling nodig.

Over vlekken of flitsen in het oog

Uw oogbol is gevuld met een helder soort gel. Deze gel noemen we het glasvocht. De helderheid van glasvocht verschilt per persoon. Bij de ene persoon is het glasvocht helder, bij de andere persoon zit het vol met troebelingen. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door.

Vlekken in het oog

Als er troebelingen in uw glasvocht zitten, zorgen deze soms voor schaduwen op uw netvlies. U ziet dan kleine vlekjes. Deze vlekjes kunnen bewegen en komen voor in allerlei vormen, zoals puntjes, cirkels, vliegjes, wolkjes en spinnenwebben. De vlekjes in het zicht noemen we ook wel mouches volantes. Dat is Frans voor vliegende vliegjes.
U kunt vlekken in uw oog krijgen door ouderdom, diabetes, een scheurtje in het netvlies of een ontsteking van het oog. Vlekken in uw oog gaan meestal vanzelf weer over. Soms krijgt u oogdruppels of een laserbehandeling.

Flitsen in het oog

Flitsen in uw oog geven u het gevoel alsof er een TL-lamp knippert in uw oog. Soms lijkt het alsof het bliksemt. Het ontstaat doordat het glasvocht in het oog aan het netvlies trekt.
U kunt flitsen in uw oog krijgen door ouderdom, of door oogmigraine. Flitsen in uw oog door ouderdom gaan vaak vanzelf weer over.
Flitsen in uw oog door oogmigraine kunnen 30 tot 90 minuten duren. U ziet dan een steeds groter wordende lichtvlek, gekartelde lijnen, sterretjes, flitsen of mozaïekpatronen. Dit verschilt per persoon. Meestal krijgt u na flitsen in uw oog door oogmigraine géén hoofdpijn. Als u vaker oogmigraine heeft, raden wij u aan om dit te bespreken met uw huisarts.

Zo gaat het onderzoek

  • U krijgt een onderzoek om te kijken wat voor u de beste behandeling is. De oogarts onderzoekt uw hele oog.
  • Voor het onderzoek krijgt u oogdruppels in uw oog. Door de oogdruppels wordt de pupil wijder en kan de oogarts het netvlies goed bekijken.
  • Als u zich goed voelt, mag u na uw behandeling of onderzoek meteen naar huis.
  • Door de oogdruppels kunt u een paar uur minder goed zien. U kunt na het onderzoek daarom niet zelf autorijden of fietsen. Reizen met het openbaar vervoer kan wel.

Wanneer moet u ons bellen?

Bel binnen 24 uur de polikliniek Oogheelkunde of uw huisarts als u plotseling 1 of meer van deze klachten heeft of wanneer ze toenemen:

  • U ziet lichtflitsen.
  • U ziet heel veel vlekjes.
  • U gaat plotseling slechter zien.
  • Delen van uw zicht worden wazig.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Oogheelkunde, locatie Oost, P3
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl

Polikliniek Oogheelkunde, locatie West, route 2
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl

Polikliniek Oogheelkunde, locatie Spuistraat
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oogheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: