home

Verzakking - in het bekken van de vrouw : u kunt hiervoor terecht bij Bekkenbodemcentrum Amsterdam

Bij een verzakking (prolaps) krijgen organen in het bekken, zoals blaas, baarmoeder of endeldarm, onvoldoende steun van het omringende steunweefsel en de bekkenbodem. Door het gebrek aan steun zakken de organen langzaam naar beneden.

Hoe ontstaat het?

Bij een verzakking zijn de spieren of het steunweefsels verslapt of beschadigd. Er zijn meerder oorzaken aan te wijzen voor deze verslapping en beschadiging:

  • Bevalling
  • Veroudering
  • Overgang
  • Overige factoren, bijvoorbeeld te hoog lichaamsgewicht of de gewoonte om te hevig te persen bij de stoelgang

Klachten

De symptomen van een verzakking zijn afhankelijk van het orgaan dat is verzakt. Vaak geeft een verzakking het gevoel dat er ‘iets uit de vagina stulpt’.

Veelvoorkomende klachten zijn een zwaar en moe gevoel in de onderbuik of het gevoel alsof er een balletje uit de vagina stulpt. Andere mogelijke gevolgen van een verzakking zijn ongewild urineverlies of juist moeilijk kunnen (uit)plassen of ontlasten. Ook klachten op seksuologisch gebied kunnen voorkomen bij een verzakking.

Ongeveer een kwart van alle vrouwen heeft in meer of mindere mate last van een vaginale verzakking.

Seksuele problemen bij een verzakking

Een verzakking kan tot problemen leiden in het seksuele functioneren. Zo kan het een negatieve invloed hebben op de seksuele opwinding. Ook is het mogelijk dat het lichaamsbeeld of zelfbeeld verandert en er eventuele schaamte of schroom ontstaat.

Andere bekkenbodemklachten kunnen ook tot diverse seksuele klachten leiden. Bij mannen kan dit tot erectieproblemen leiden. Vrouwen kunnen last krijgen van pijn bij het vrijen of een vaginstische reactie.

In de menopauze kunnen bekkenbodemklachten ontstaan of verergeren.

Behandelingen

Er zijn verschillende soorten behandeling mogelijk. Welke behandeling we u adviseren, hangt af van de ernst van uw klachten en de resultaten van uw onderzoek.

  • Gymnastische oefeningen (fysiotherapie)
  • Behandeling met hormonen
  • Plaatsing van een pessarium
  • Een operatie waarbij de verzakte organen worden opgehangen of extra worden ondersteund met banden en steunweefsel. Soms kan het nodig zijn om een kunststof matje te plaatsen.
  • Een combinatie van behandelingen

Kies de behandeling die het beste bij u past

Een digitale keuzehulp kan u na de diagnose helpen te kiezen voor de behandeling die het beste past bij uw situatie. Bij uw tweede consult met de specialist bespreekt u de uitkomst van de keuzehulp en maakt u samen een weloverwogen keuze.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Bekkenbodemcentrum Amsterdam.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Bekkenbodemcentrum Amsterdam van OLVG. Laatst gewijzigd: