home

Vaginale kunstverlossing : u kunt hiervoor terecht bij Verloskunde

Een vaginale kunstverlossing is een bevalling via de vagina (schede), waarbij de gynaecoloog met een verlostang of een vacuümcup helpt bij de geboorte van het kind.

Bij een eerste bevalling is deze hulp vaker nodig dan bij een volgende. Naar schatting krijgt ongeveer één op de vijf vrouwen die voor het eerst bevalt, te maken met een vaginale kunstverlossing. Een tangverlossing wordt ook wel forcipale extractie genoemd. De medische term voor een vacuümverlossing is vacuümextractie.

Verloop

Hoe ziet een verlostang eruit?

Een verlostang bestaat uit twee metalen ‘lepels’. Elke lepel bevat een gebogen blad dat precies om de zijkant van het kinderhoofd past. Op de overgang van de bladen met de steel zit een verbindingsstuk met een handvat. Als de beide bladen om het hoofd van het kind zijn geplaatst, houdt het verbindingsstuk de lepels op hun plaats. Inclusief de steel zijn de lepels 35 tot 40 centimeter lang.

Hoe ziet een vacuumapparaat eruit?

Een vacuümcup is een ronde zuignap van metaal of plastic, met een doorsnede van ongeveer vijf centimeter. Aan de buitenkant van de cup is een rubber of plastic slang aangesloten. Nadat de cup tegen de schedel van de baby is geplaatst, wordt via deze slang lucht uit de cup gezogen. Zo ontstaat een vacuüm (luchtledigheid) in de cup; de binnenkant van de cup wordt hierdoor stevig tegen de schedel aan gezogen. Aan de bolle kant van de cup zit ook een ketting vast.

Redenen om een tang- of vacuumverlossing te verrichten

  • Het niet vorderen van de uitdrijving
  • Dreigend zuurstoftekort bij het kind.
  • Een enkele keer mag een zwangere vrouw niet of slechts kort persen, bijvoorbeeld wegens gezondheidsproblemen van hart of longen.

Meer informatie over vaginale kunstverlossing leest u in de folder.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Verloskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: