home

TVT-operatie tegen inspanningscontinentie : U kunt hiervoor terecht bij Bekkenbodemcentrum Amsterdam en Gynaecologie

Ongewild urineverlies bij inspanning, zoals tillen, sporten en niezen, wordt ook stressincontinentie of inspanningsincontentie genoemd. Bij vrouwen die last hebben van deze klachten kan een operatie helpen. Deze operatie heet een TVT-operatie.

TVT staat voor Tensionfree Vaginal Tape. Bij de TVT operatie is het doel het afsluitmechanisme van de blaas te verstevigen. Tijdens de operatie wordt de plasbuis die wat naar beneden is gezakt, ondersteunt door een bandje (Tensionfree Vaginal Tape). Dit bandje voorkomt dat de urine bij inspanning gemakkelijk uit de blaas wegstroomt.

Verloop

text-basics

Voorbereiding

De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving of narcose. Dit bespreekt u van tevoren met de anesthesioloog op de Polikliniek Anesthesiologie.

De behandeling

U verblijft meestal 1 dag en soms een nacht in het ziekenhuis. De operatie zelf duurt 15 tot 30 minuten.

Na de behandeling

Na de operatie is het belangrijk om het rustig aan te doen, om te voorkomen dat het bandje verschuift of losraakt. Na een week mag u weer licht huishoudelijk werk doen. Werkt u buitenshuis, dan adviseren we u om minstens 2 weken niet te werken. Ook adviseren we om 4 weken niet zwaar te tillen, te fietsen of sporten.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de een van onderstaande afdelingen:

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Bekkenbodemcentrum Amsterdam van OLVG. Laatst gewijzigd: