Tong- en mondbranden : u kunt hiervoor terecht bij Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Als u last heeft van een branderig gevoel op uw tong en/of in uw mond, heeft u waarschijnlijk tong- en mondbranden. Ook verlies van smaak of een smaakverandering kunnen passen bij dit fenomeen.

Hoe ontstaat het?

Vaak is er geen oorzaak voor de klacht aan te wijzen. Meestal zijn er geen duidelijke afwijkingen van het tong en mondslijmvlies waar te nemen. Omdat de oorzaak onbekend is, kan er over het algemeen weinig aan worden gedaan. Mensen tussen de 40 en 70 jaar hebben er eerder last van dan jonge mensen. Tong- en mondbranden is niet besmettelijk, u kunt het dus niet op anderen overdragen.

Klachten

Niet iedereen heeft dezelfde klachten. Klachten kunnen maanden of jaren aanhouden, maar verdwijnen op den duur bij de meeste mensen weer.

  • Sommige mensen hebben alleen last van een pijnlijke tong.
  • Andere hebben het gevoel van branderigheid in de tong of andere plaatsen in de mond zoals bijvoorbeeld het gehemelte, de binnenkant van de lippen of wangen.
  • Ook kunt u last hebben van verlies van smaak of smaakverandering.
  • Sommige mensen hebben last van een droge mond.

De klachten berusten niet op bacteriële, virale of schimmelinfecties. Behandeling met medicijnen tegen deze infecties heeft dan ook geen effect.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: