home

Stuitligging : u kunt hiervoor terecht bij Verloskunde

Als een kind tegen het einde van de zwangerschap met de billen, in plaats van het hoofd, omlaag ligt wordt dat een stuitligging genoemd. Het kind in stuitligging kan tijdens de zwangerschap soms gedraaid worden naar alsnog een hoofdligging. OLVG heeft hiervoor een speciaal spreekuur.

Meestal is onbekend waarom een kind in stuit ligt. Een stuitligging komt vaker voor bij een tweeling- of meerlingzwangerschap, bij een afwijkende vorm van de baarmoeder of het bekken, bij een moederkoek of vleesboom die voor de uitgang ligt, bij aangeboren afwijkingen van het kind en vaker in de eerste maanden van de zwangerschap.

Bevalling bij stuitligging

Een kind in stuitligging kan gewoon vaginaal geboren worden waarbij de billen of voetjes als eerste worden geboren. Ook kan een kind in stuitligging door middel van een keizersnede worden geboren. In Nederland hebben de gynaecologen een aantal voorwaarden afgesproken waaronder een gewone, vaginale bevalling verantwoord is, ook bij een stuitligging.

Versie-spreekuur

Als de baby in stuitligging ligt, kunt u met 35-36 weken zwangerschap een afspraak krijgen op het Versie-spreekuur. Een speciaal hiervoor opgeleide verloskundige zal dan proberen de baby uitwendig te draaien naar hoofdligging.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Verloskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: