Spalken van een losgeraakte tand : u kunt hiervoor terecht bij Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Een tand kan losraken door bijvoorbeeld een val, een (sport-)ongeluk of bij geweld. Dit kan resulteren in:
  • Een beweeglijke tand, die in normale positie staat
  • Een tand in abnormale stand
  • Een uitgevallen tand

Ook kan de tand zelf, of het omliggende bot gebroken zijn. Meestal is het één van de bovensnijtanden.

Verloop

Voorbereiding

Wanneer het gaat om een blijvende tand, is het belangrijk dat u deze zelf zo snel mogelijk weer terugplaatst. Als dat niet mogelijk is, bewaar de tand dan in melk en neem zo snel mogelijk contact op met de tandarts.

Als deze de behandeling zelf niet kan uitvoeren, kunt u eventueel worden doorverwezen naar de Tandartsspoedpraktijk (TSP), de Spoedeisende Hulp (SEH) of naar de MKA-chirurg.

De behandeling

Het spalken van uw tand gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Als deze is ingewerkt zet de MKA-chirurg of tandarts de losse tand weer vast door hem te bevestigen aan de naastliggende tanden of kiezen. Dit kan met een metalen draadspalkje of met een soort lijm.

Na de behandeling

De spalk moet de tand stevig op z’n plaats houden, zodat hij weer op de juiste manier kan vastgroeien. Dit duurt ongeveer 2-4 weken.

Wettelijke aansprakelijkheid

Meestal groeit de losgeraakte tand goed vast en kan de spalk na 4 weken worden verwijderd. Soms blijkt echter na enige maanden, dat de wortel van de tand oplost. Dit betekent helaas dat de tand alsnog verloren gaat. Het kan wel enkele jaren duren voordat de wortel zover is opgelost dat de tand uitvalt.

Als er sprake is van wettelijke aansprakelijkheid is het nuttig de verzekering van de tegenpartij mede te delen dat zij ook aansprakelijk is voor de late gevolgen van het ongeval. In dit geval is dat het verloren gaan van de tand en de vervanging daarvan.

Tips

Schoonhouden

Het is verstandig de dag van de ingreep de mond niet te spoelen om een eventuele nabloeding te voorkomen. U kunt wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. De dag na de ingreep mag ook de wond voorzichtig worden geborsteld met een zachte (hand-) tandenborstel.

Niet belasten

De tand staat door de spalk weer goed vast. De eerstkomende weken is het noodzakelijk dat u de tand ontziet. Gebruik geen kauwgom en bijt niets af.

Verkleuren van de tand

Door het ongeval kan het gebeuren dat de zenuw die in de tand zit doodgaat en de tand daardoor verkleurt. Als de tand verkleurt, maakt de tandarts de tand open om een zenuw- of wortelkanaakbehandeling te doen, die voorkomt dat de tand verder verkleurt.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtchirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: