home

Slikstoornissen : u kunt hiervoor terecht bij Logopedie

Slikken doen we vaak, meestal eten en drinken we zonder na te denken over het slikken; speeksel wordt overdag ongeveer tweemaal per minuut weggeslikt. Slikstoornissen zullen ons normale leven direct verstoren.

Slikstoornissen zijn het gevolg van een verminderde functie van de mond- en/of keelspieren. Dit kan leiden tot minder eten en drinken, verslikken en/of ongewenst gewichtsverlies.

Verslikken betekent dat er voeding in de luchtpijp terechtkomt in plaats van in de slokdarm. Wanneer verslikken vaak voorkomt kan dit leiden tot een longontsteking. 

Onderzoeken

De logopedist verricht functioneel onderzoek naar de aard en ernst van de slikstoornis. Wanneer er een slikstoornis wordt vastgesteld kunnen er aanpassingen in dikte van het drinken, soort eten (bijv. gemalen) worden geadviseerd. Wanneer de kans op een longontsteking aanwezig is kan in overleg met de arts worden besloten om (tijdelijk) niet te eten of te drinken en wordt sondevoeding overwogen.

Aanvullend slikonderzoek wordt in samenwerking met de KNO-arts en/of met de radioloog verricht. Dit onderzoek kan bestaan uit een Flexibele Endoscopische Evaluatie van het Slikken (FEES-onderzoek) of een radiologische slikvideo.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Logopedie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Logopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: