home

Scintigrafie octreoscan : somastostatine onderzoek

Een octreoscan scintigrafie is een onderzoek waarbij beelden worden gemaakt van het hele lichaam. Dit gebeurt met een gammacamera. Afwijkingen in het lichaam worden bij een scintigrafie zichtbaar door een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof: octreotide. Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur. U komt 2 keer naar het ziekenhuis.

Over de scintigrafie octreoscan

Een scintigrafie is een afbeelding van een orgaan, weefsel of een deel van het lichaam via een licht radioactieve vloeistof. De radioactieve vloeistof veroorzaakt geen schade aan uw gezondheid of omgeving. U plast de radioactieve vloeistof gewoon weer uit.

Via een injectie in de arm krijgt u een radioactieve vloeistof toegediend: octreotide. Deze radioactieve vloeistof maakt het mogelijk om eventuele ziektes te ontdekken. Voor dit onderzoek komt u 2 keer naar het ziekenhuis. Op dag 1 krijgt u de injectie. Op dag 2 is het onderzoek.

Gammacamera

  • Een gammacamera is een scanner.
  • De gammacamera scant de radioactieve straling in het lichaam en zet deze om in beelden.
  • De gammacamera maakt van dichtbij foto’s maar raakt uw lichaam niet aan.
  • Voor de kwaliteit van het beeld is het belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt. Probeer niet te bewegen als de foto wordt gemaakt. 

Zo bereidt u zich voor

Bent u zwanger of mogelijk zwanger?

Neem dan voor het onderzoek contact op met uw arts. Tijdens een zwangerschap doen we liever geen onderzoek met straling.

Geeft u borstvoeding?

Via de borstvoeding krijgt uw baby een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof binnen. Wij adviseren u om de borstvoeding tot 24 uur na het onderzoek af te kolven en weg te gooien.

  • Draag geen kleding met metaal, zoals metalen ritsen, knopen of sieraden. Metaal houdt de straling tegen. De foto kan mislukken als u kleding met metaal draagt.
  • Bij dit onderzoek gebruiken we radioactieve vloeistof. Daarom mag u geen zwangere vrouw of kind jonger dan 10 jaar meenemen naar dit onderzoek.

Zo gaat het onderzoek

Dag 1

U komt 2 dagen naar het ziekenhuis.
Op dag 1 krijgt u een licht radioactieve vloeistof via een injectie in uw arm.
De radioactieve vloeistof verspreidt zich via het bloed door het lichaam. De inwerkingstijd van de radioactieve vloeistof is 1 dag.

Dag 2

Op dag 2 krijgt u de scintigrafie.:

  • Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de behandeltafel.
  • De gammacamera maakt foto’s van uw hele lichaam. De camera komt dicht bij uw lichaam om foto’s te maken, maar raakt niet uw huid.
  • Voor de kwaliteit van de foto is het belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt. Probeer niet te bewegen als de foto gemaakt wordt.
  • Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur.

Soms moet u 2 dagen na de injectie weer terugkomen voor foto’s om te controleren of er veranderingen zijn. Uw arts bespreekt met u of het nodig is om nog een keer foto’s te maken.

Naar huis

U mag na het onderzoek meteen naar huis. U kunt zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer.  

Uitslag van onderzoek

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde, locatie West, route 12
020 510 88 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.45 uur)
nucleairegeneeskunde@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: