Schouder - kalkafzetting : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Bij een verkalking van de schouder (tendinitis calcarea) is er in één van de pezen van de schouder een kalkafzetting ontstaan. De pijn kan ontstaan omdat er in één of meerdere pezen een ontstekingsreactie (tendinitis) is ontstaan. De ontsteking is steriel, wat betekent dat de ontsteking door lokale schade is ontstaan, en niet door bijvoorbeeld een bacterie van buitenaf. U zult bij deze ontsteking geen koorts krijgen.

Ontstaan kalkafzetting schouder

Meestal is het ontstaan van zo’n irritatie van een pees het gevolg van overbelasting, bijvoorbeeld door:

  • Veroudering van de pees
  • Te veel of te zware activiteiten
  • Veranderd gebruik door verminderde coördinatie
  • Impingement (inklemming)         

Klachten

Verkalking van de pees veroorzaakt pijn in de schouder en/of in de bovenarm en met name bij tillen en bovenhandse activiteiten. Ook kan het zijn dat de pees door de kalkafzetting niet goed onder het schouderdak door kan bewegen, en door verandering van de beweging pijn bij heffen van de arm veroorzaakt. Vaak hebben mensen bij het liggen op de schouder pijnklachten.
Het is mogelijk dat de klachten veroorzaakt worden door de peesontsteking en niet door de kalkafzetting.

Behandelingen

Niet operatieve behandelopties
Meestal lost het lichaam de kalkafzetting zelf op. Hierbij start het lichaam vaak met een heftige ontstekingsreactie om de kalk op te ruimen. Vaak gepaard met pijnklachten.

Het is belangrijk de schouder in beweging te houden. Goede pijnmedicatie is noodzakelijk. Bij afname van de pijn start u met een goed gedoseerd actief oefenprogramma bij de fysiotherapeut om de pees weer beter te kunnen gebruiken. Sommige fysiotherapeuten kunnen de behandeling aanvulling met shockwave therapie. Informeer hiernaar bij de fysiotherapeut.

Barbotage

Bij hevige klachten of bij een grote kalkprop, kan een barbotage worden verricht: Met een echoapparaat kijkt de radioloog waar de kalkafzetting zich bevind en prikt deze in stukjes met een naald. Het lichaam kan de kleinere stukjes makkelijker opruimen. Meestal verergeren de klachten hierna zelfs even voordat zij afnemen. Tegelijkertijd wordt een injectie met een pijnstiller en corticosteroïden ingespoten in de schouder. De injectie geeft weinig bijwerkingen.

Het kan voorkomen dat een tweede maal een barbotage nodig is, indien de kalkprop groot is en de eerste keer niet tot een oplossing van de kalkafzetting heeft geleid.

Operatieve behandelopties

Indien de bovenstaande behandelingen niet helpen kan door middel van een kijkoperatie de kalkprop verwijderd worden. Dit is slecht zeer zelden noodzakelijk.

Complicaties

Er bestaat een zeer klein risico op een infectie door de injectie. Soms kunt u na de injectie last krijgen van opvliegers: uw gezicht en hals worden ineens rood en u gaat zweten (1-2 dagen na de injectie). 

Krijgt u na de barbotage koorts? Of voelt u zich ziek? Neemt u dan contact met de polikliniek Orthopedie.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met afdeling Orthopedie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: