Schouder - AC artrose : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Het AC gewricht is een verbinding van het schouderdak (acromion) met het sleutelbeen (clavicula). Deze verbinding bestaat uit een klein gewricht dat bekleed is met kraakbeen. Ook bevat het gewricht vloeistof (synoviale vloeistof) die de botuiteinden ‘smeert’ en helpt bij het opvangen van de schokken.

AC- artrose betekent dat er sprake is van slijtage van het kraakbeen en botdelen van het AC-gewricht.

Ontstaan slijtage van het AC gewricht

Slijtage van het AC gewricht kan ontstaan door een val in het verleden of bij overmatig gebruik bij bovenhandse sporten of gewichtheffen. Soms is de oorzaak van het ontstaan van artrose niet zo duidelijk. Slijtage van het AC-gewricht komt vaak voor bij 40-plussers. Wanneer men vaak bovenhands zware lasten optilt dan kan de artrose zich op jongere leeftijd ontwikkelen. Slijtage van het AC gewricht komt veel voor en hoeft niet altijd klachten te geven.

Klachten

Bij slijtage of artrose van het AC gewricht kunnen alle bewegingen van de schouder pijnlijk zijn. Vaak veroorzaakt het liggen op de schouder en de arm voor het lichaam brengen richting de andere schouder klachten. De pijn wordt boven op de schouder gevoeld, en kan uitstralen naar de nek of de bovenarm en treedt vaak 's nachts op. Het bewegen van de arm kan ook een krakend geluid veroorzaken.

Behandelingen

Als een injectie niet meer goed helpt, en de klachten komen terug dan kan er gekozen worden voor een operatie.

Injectie

Om de pijn te verminderen kan een injectie worden gegeven in het gewricht. In de injectie zit een pijnstiller en corticosteroïden (hormonen). De injectie geeft weinig bijwerkingen. Er bestaat een zeer klein risico op een infectie door de injectie. Soms kunt u na de injectie last krijgen van opvliegers: uw gezicht en hals worden ineens rood en u gaat zweten (1-2 dagen na de injectie).

De eerste week na de injectie kan de pijn wat heviger zijn. Bij de meeste mensen houdt het effect van de injectie maanden aan. Krijgt u na de injectie koorts? Of voelt u zich ziek? Neemt u dan contact met de polikliniek Orthopedie.

Operatie: Laterale clavicula resectie

Tijdens de operatie wordt het buitenste uiteinde van het sleutelbeen met 1 cm verkort. Hierdoor wordt de ruimte tussen het sleutelbeen en het schouderdak vergroot, wat de pijn verminderd.
De operatie wordt uitgevoerd via een open procedure of via een kijkoperatie. Bij een open procedure wordt er een snede aan de voorkant van de schouder gemaakt. Bij een kijkoperatie worden er een aantal kleine incisies rondom de schouder gemaakt. De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 45 minuten.

Voorbereiding
Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier hebt u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor de operatie stopt met roken. Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

Na de behandeling
Na de operatie krijgt u een sling (mitella). Deze is voor uw comfort en is niet noodzakelijk om te dragen. De meeste patiënten dragen een sling 2 tot 4 weken, omdat ze met een sling minder pijnklachten ervaren. Regelmatig oefenen (binnen de pijngrenzen!) is van groot belang. 

Na 2 weken komt u terug op de polikliniek voor een wondcontrole en na 3 maanden voor een functiecontrole. Hoewel de wondjes klein zijn en de operatie snel verloopt, kan de pijn na de operatie tot wel twee tot drie maanden aanhouden. Dit heeft ermee te maken dat er aan het bot is geopereerd.

Verkeer
Houd er rekening mee dat u na de operatie geen auto mag rijden en niet mag fietsen. Totdat de pijn minder is en u een goede controle over de arm en schouder heeft, zodat deelnemen aan het verkeer verantwoord is.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo zijn ook bij deze operaties de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, zenuwbeschadiging of breuk van het bot

Specifieke complicatie

  • Stijve schouder: Na een schouderoperatie kunnen verklevingen optreden. Door de vorming van littekenweefsel kan de schouder stijf worden.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met afdeling Orthopedie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: