home

Ruggenmergstimulatie : u kunt hiervoor terecht bij Pijncentrum

Ruggenmergstimulatie is een methode om te proberen de pijnklachten te verminderen. Het bestrijdt de pijn maar neemt de oorzaak van de pijn niet weg. Ruggenmergstimulatie kan zorgen voor pijnafname en soms ook voor een aangenaam tintelend gevoel in het pijngebied. Het wordt ook wel neuromodulatie genoemd.

: op deze pagina snel naar

Hoe werkt ruggenmergstimulatie? 

De gewaarwording van pijn vindt plaats in de hersenen en niet op de plaats van de weefselbeschadiging. De hersenen krijgen impulsen aangeleverd en laten ons pijn beleven.
De pijn kan beheerst worden wanneer deze impulsen de hersenen niet of minder goed bereiken. Dan zal de pijn niet of nauwelijks worden ervaren. De werking van ruggenmergstimulatie is hierop gebaseerd.  

Wat gebeurt er bij ruggenmergstimulatie?

In de ruimte achter het ruggenmerg (de epidurale ruimte) wordt een elektrode (klein apparaatje) geplaatst. Deze elektrode geeft zeer kleine elektrische signaaltjes door, die ervoor zorgen dat de pijnsignalen worden geblokkeerd, voordat ze de hersenen bereiken. De signalen worden opgewekt door een stimulator (een soort pacemaker), die via dunne draden verbonden is met de elektrode(n).

De behandeling is bekend onder meerdere namen:

  • Spinal Cord Stimulation(SCS)
  • Dorsal Root Ganglion Stimulation (DRGS)
  • Elektrische Spinale Epidurale Stimulatie (ESES)
  • Zenuw- of neurostimulatie van het ruggenmerg 

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de het Pijncentrum.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Pijncentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: