home

Rug - scoliose Boston brace : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Scoliose is een zijdelingse verkromming van de ruggengraat (wervelkolom). Hierdoor kunnen één of twee bochten in de wervelkolom ontstaan. OLVG heeft een gespecialiseerd team voor de behandeling en begeleiding van (vaak jonge) patiënten met scoliose. Om scoliose te behandelen wordt in OLVG de Boston brace gebruikt.

Hoe ontstaat het?

In 80% van de gevallen is de oorzaak van het ontstaan van een scoliose tijdens de groei onbekend (idiopatische scoliose). De gemiddelde leeftijd waarop de scoliose zich openbaart tijdens de groei is 10 jaar. Scoliose komt bij meisjes tien keer vaker voor dan bij jongens.

Een scoliose kan ook op oudere leeftijd ontstaan door slijtage van de wervelkolom (degeneratieve scoliose). Scoliose is soms al bij de geboorte aanwezig door een afwijking van de wervels (congenitale scoliose). Een scoliose kan ook veroorzaakt worden door  het onvoldoende functioneren van de spierspanning, zoals bij spasticiteit, spierziektes en open ruggetje (neuromusculaire scoliose). 

Boston Brace

Om scoliose te behandelen wordt in OLVG de Boston brace gebruikt. Deze brace is een korset gemaakt van lichtgewicht plastic. Door het dragen van een brace groeit de rug minder krom. Hierdoor wordt een scoliose operatie mogelijk voorkomen. Het dragen van zo’n brace, vaak jarenlang, vraagt heel wat doorzettingsvermogen. Dit lukt alleen als wij met z’n allen ons inzetten voor het succes: dus niet alleen de patiënt, maar ook de ouders, het gezin, de fysiotherapeut, de vrienden en vriendinnen en leraren.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: