home

Psychologisch onderzoek : u kunt hiervoor terecht bij Psychiatrie en Medische Psychologie

Bij een psychologisch onderzoek wordt op een geordende manier informatie verzameld via afname van psychologische testen, met als doel om een antwoord te geven op een specifieke vraag. Er kan informatie verzameld worden over uw klachten, hoe u als persoon in elkaar zit en/of over cognitieve functies, zoals intelligentie, geheugen, aandacht en concentratie.

Verloop

text-basics

Voorbereiding

  • Zorg dat u voldoende bent uitgerust als u een psychologisch onderzoek krijgt. Het is raadzaam de avond van tevoren op tijd naar bed te gaan en geen alcohol te gebruiken.
  • Als u een leesbril en/of gehoorapparaat gebruikt moet u dit meenemen.
  • Voor het eerste gesprek van een neuropsychologisch onderzoek is het de bedoeling dat u uw partner, een familielid of iemand anders meeneemt die u goed kent.
  • Een psychologisch onderzoek begint altijd met een gesprek met een psycholoog. De psycholoog bepaalt welke testen er worden afgenomen. Een psychodiagnostisch medewerker kan (een deel van) de testen afnemen.

Het onderzoek

Er zijn grofweg 3 soorten psychologisch onderzoek:

Intelligentieonderzoek

Een intelligentietest bestaat uit verschillende taken die allemaal een ander aspect van intelligentie meten. U krijgt reken-, taal en ruimtelijke taken voorgelegd.

Neuropsychologisch onderzoek

In een neuropsychologisch onderzoek wordt bekeken of er een verband is tussen uw gedrag en de werking van de hersenen. Er worden verschillende testen afgenomen, die elk een andere functie meten, zoals geheugen, aandacht en concentratie, vermogen om te plannen en flexibiliteit.

Persoonlijkheidsonderzoek

Met een persoonlijkheidsonderzoek wordt onderzocht of er een relatie is tussen hoe u als persoon in elkaar zit en uw klachten. Vooral met vragenlijsten wordt in kaart gebracht hoe u in het leven staat, hoe u met uzelf en anderen omgaat en wat uw gebruikelijke manier is om situaties en moeilijkheden te hanteren.

Na het onderzoek

De psycholoog maakt een rapport dat in samenhang met andere diagnostische gegevens, zoals gegevens uit andere onderzoek en eventueel behandelverloop, wordt besproken in het behandelteam.

Vervolgens krijgt u de uitslag te horen. Als u een behandelaar op de Polikliniek Psychiatrie heeft, is deze mogelijk bij dit gesprek aanwezig. U kunt altijd iemand meenemen naar dit gesprek.

Voor meer informatie over de inhoud van een neuropsychologisch onderzoek verwijzen we u tevens naar de folder neuropsychologisch onderzoek onderaan deze pagina.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie van OLVG. Laatst gewijzigd: