Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Door de volgende problemen kunt u last krijgen van uw lenzen:
Klachten door lenzen kunnen steeds erger worden. Dat kan in heel korte tijd gebeuren, soms binnen een dag.
Een oogontsteking bij het dragen van lenzen
Bij lenzen kunt u sneller een oogontsteking krijgen. Het slijmvlies op het oogwit en de binnenkant van de oogleden is dan ontstoken. Meestal zijn er geen medicijnen nodig. U kunt wel oogdruppels gebruiken om uw oog vochtig te houden (kunsttranen). Als er bacteriën in uw oog zitten, dan krijgt u oogdruppels met medicijnen erin die bacteriën doden (antibiotica).
Een oogontsteking door een allergie
De oogontsteking kan ook komen door een allergische reactie, meestal op de lenzenvloeistof.
De oogarts kan dan oogdruppels voorschrijven die de ontsteking remmen (met prednisolon). Het is ook belangrijk om uit te zoeken waar u allergisch voor bent. U krijgt dan een verwijzing naar de oogarts.
Beschadiging en ontsteking van het hoornvlies
Door het dragen van lenzen kan het hoornvlies beschadigd raken. Bijvoorbeeld bij het in- en uitdoen van de lenzen. Hierdoor kunnen er bacteriën, virussen en parasieten in het hoornvlies komen. Het hoornvlies is dan ontstoken. Dit is gevaarlijk omdat de ontsteking het hoornvlies voor altijd kan beschadigen.
Meestal is een behandeling van een paar weken nodig. U krijgt oogdruppels die de ontsteking stoppen (antibiotica).
Hangend ooglid
Het bovenste ooglid kan gaan hangen door lenzen. Dit gebeurt als de rand van de lens steeds tegen een pees van het bovenooglid aantikt als u uw oog dicht doet. Dit komt vooral voor bij harde lenzen. U kunt dit laten opereren.
Vorming van nieuwe bloedvaatjes in het oog
Bij het dragen van lenzen kan het hoornvlies te weinig zuurstof krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de lens het hoornvlies te veel afsluit. Er komen dan bloedvaatjes in het hoornvlies vanuit andere gebieden in het oog.
Voor informatie over oogklachten bij het dragen van lenzen kunt u de Ooglijn bellen.
We hebben de tekst over oogklachten bij contactlenzen gemaakt met het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Oost, P3
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl
Polikliniek Oogheelkunde, locatie West, route 2
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Spuistraat
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.