home

Prikkelbaar darm syndroom : u kunt hiervoor terecht bij Maag-, Darm- en Leverziekten

Het prikkelbaar darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening in de westerse wereld. Het is geen ernstige aandoening, maar mensen kunnen er veel klachten van hebben.

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van het prikkelbaar darm syndroom (PDS) is niet precies bekend. PDS behoort daarom tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maagdarmklachten. Dat wil zeggen dat de klachten veroorzaakt worden door een stoornis van het lichaam, maar dat er geen anatomische (zichtbare) afwijking te vinden is. Meerdere factoren spelen een rol bij het ontstaan en voortduren van de klachten. Bijvoorbeeld familiare aanleg, bepaalde dieetfactoren, een doorgemaakte buikgriep, sommige karaktereigenschappen en stress in de thuissituatie of op het werk.

Klachten

De belangrijkste klachten bestaan uit buikpijn met diarree en of obstipatie. Bijkomende klachten zijn een opgeblazen gevoel in de buik, winderigheid of opboeren. Vaak ontstaan of verergeren klachten in periodes van stress of drukte. De klachten kunnen ook een tijd lang helemaal verdwijnen. Er zijn echter ook mensen die continu last hebben van klachten die veroorzaakt worden door PDS.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van OLVG. Laatst gewijzigd: