Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Bij uveïtis kunnen de volgende delen van het oog ontstoken zijn:
Bij uveïtis:
Uveïtis kan ook langzaam beginnen:
Uveïtis kan:
Kinderen kunnen uveïtis hebben zonder er iets van te merken. Dat komt bijvoorbeeld voor bij kinderen met jeugdreuma.
Vaak is onbekend wat de oorzaak is van uveïtis. Wat wel duidelijk is, is dat het te maken heeft met een ontregeling van het afweersysteem of een infectie.
Het komt bijvoorbeeld vaker voor bij mensen die een ziekte hebben waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt (auto-immuunziekte). Bijvoorbeeld:
Uveïtis kan ook de enige klacht zijn. Dat kan komen door:
Uveïtis kan leiden tot blijvend verminderd zien, van gering tot ernstig, en zelfs tot blindheid.
Soms ontstaan er andere problemen bij uveïtis:
Door de uveitis kunt u blijvend slechtziend of blind worden.
De meeste mensen met uveïtis krijgen oogdruppels met ontstekingsremmers. Bij een ernstige ontsteking kunnen injecties, tabletten of een operatie nodig zijn. Welke behandeling u krijgt, hangt af van waar de ontsteking zit in het oog en hoe ernstig het is.
Beluister hier de keuzekaart (audio).
Uveïtis kan ervoor zorgen dat u tijdelijk of blijvend minder goed ziet. Het verloopt bij iedereen anders: u kunt het één keer krijgen zonder schade aan het oog. Soms is het blijvend (chronisch).
Uveïtis gaat dan niet over. Er zijn dan vaak rustige perioden en perioden waarin de ontsteking erger wordt.
Denkt de arts dat u naast uveïtis nog een andere aandoening heeft? Bijvoorbeeld sarcoïdose, reuma of een ontstekingsziekte van de darm? Dan krijgt u een verwijzing naar een andere medisch specialist, zoals de reumatoloog, maag-darm-leverarts of internist.
Let goed op klachten die bij uveïtis horen, zoals:
Neemt u dan direct contact op met uw huisarts of uw behandelend oogarts in het ziekenhuis.
De informatie over uveïtis is gebaseerd op de medisch specialistische richtlijn uveïtis.
Als we weten wat de oorzaak is van de ontsteking aan de binnenkant van uw oog, krijgt u daarvoor medicijnen. Met medicijnen kunnen we de ontsteking aan de binnenkant van uw oog behandelen, of uw klachten verminderen.
Als de oorzaak van de ontsteking aan de binnenkant van uw oog niet bekend is, krijgt u meestal medicijnen die de ontsteking afremmen.
Een ontsteking aan de binnenkant van uw oog kan soms ontstaan door een andere ziekte. Als dit zo is, kan de oogarts u verwijzen naar een andere afdeling voor verder onderzoek.
Als u langere tijd last heeft van een ontsteking aan de binnenkant van uw oog, heeft u regelmatig een controle-afspraak bij de arts. Door deze regelmatige controle-afspraken kunnen we (nieuwe) klachten voorkomen en als het nodig is behandelen.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Oost, P3
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl
Polikliniek Oogheelkunde, locatie West, route 2
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Spuistraat
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl