Inloggen met DigiD
Download de MijnOLVG-app in de App Store of Google Play Store of ga naar www.mijnolvg.nl. Log daarna eenvoudig in met uw DigiD.
Je kind poept minder dan 3 keer per week. De poep blijft te lang in de dikke darm. Daardoor wordt de poep hard en droog. De poep komt er dan moeilijker uit en soms doet het pijn.
Moeilijk kunnen poepen wordt ook wel verstopping of obstipatie genoemd.
Je kind kan 1 of meer van deze dingen hebben:
Moeilijk kunnen poepen kan de ene dag erger zijn dan de andere. Soms gaat het poepen weer een tijdje normaal.
Er is bijna nooit een ziekte waardoor het poepen moeilijk gaat bij je kind.
Deze dingen helpen als je kind moeilijk kan poepen:
FlesvoedingKrijgt je kind flesvoeding? Gebruik 1 maatlepel melkpoeder per 30 milliliter water. Zorg dat de lepel vol is maar het poeder niet over het randje komt. Doe geen extra water of olie in de flesvoeding.
Gezond etenIn gezond eten zitten genoeg vezels. Vezels houden vocht vast in de darmen. Daardoor wordt de poep zachter en werken de darmen beter. Vezels zitten vooral in volkoren brood, roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen, erwten, linzen), groente (ook rauwe groente), fruit, zaden en noten.
Genoeg drinkenGenoeg drinken is ook belangrijk. Vanaf 1 jaar heeft een kind per dag tussen de 1 en 1,5 liter nodig.
Veel bewegenBewegen helpt ook goed als je kind moeilijk kan poepen. Laat je kind elke dag 1 uur of langer flink bewegen. Bijvoorbeeld buitenspelen, fietsen, zwemmen of sporten.
PoeptrainingAls je kind zindelijk is, kan poeptraining ook helpen. Dat doe je gewoon thuis. Je kind oefent om regelmatig naar de wc te gaan. Je kunt daarbij ook een poepdagboek bijhouden. Lees meer over poeptraining en een poepdagboek.
Meestal heeft je kind geen medicijnen nodig als het moeite heeft met poepen.
Blijft poepen moeilijk voor je kind, ook na de adviezen? Dan kan je huisarts je kind misschien een laxeermiddel geven. Dit medicijn zorgt dat de poep van je kind zachter wordt. Zo gaat het poepen makkelijker.
Deze 3 soorten medicijnen kan je kind krijgen:
Medicijnen om te slikkenAls je kind erg moeilijk kan poepen, krijgt het er soms een medicijn bij:
Op apotheek.nl vind je uitleg over medicijnen gebruiken, bijvoorbeeld over hoe je een zetpil of klysma gebruikt.
Bij de meeste kinderen gaat het poepen weer normaal na een poeptraining en de andere adviezen.
Deze dingen blijven belangrijk voor je kind om normaal te blijven poepen:
Gebruikt je kind een medicijn voor het poepen en gaat het poepen weer goed? Bespreek met je huisarts hoe nu verder. Je geeft het medicijn bijvoorbeeld nog 2 maanden en stopt dan.
Gaat poepen toch weer moeilijk bij je kind? Maak dan weer een afspraak met de huisarts.
Bel de huisarts als je kind moeilijk kan poepen en 1 of meer van deze klachten heeft:
Heb je 2 weken de adviezen geprobeerd en kan je kind nog steeds moeilijk poepen? Bel ook dan de huisarts.
Hier vind je meer informatie en adviezen als je kind moeilijk kan poepen: Voedingscentrum.
De kinderarts in OLVG vraagt hoe vaak uw kind poept, hoe de poep eruit ziet en wat de klachten zijn. Soms is het nodig om de buik van uw kind te voelen. Als er meer onderzoek nodig is, bespreekt de arts dit met u en uw kind.
Bij obstipatie krijgt u meestal het advies van de arts om uw kind meer te laten bewegen, meer te laten drinken en veel voeding met veel vezels te laten eten. Soms krijgt uw kind een laxeermiddel. Dit is een medicijn om de verstopping van de darmen te verminderen.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie Oost, P4
020 599 30 38 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl
Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie West, route 32
020 510 88 90 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.