home

Nierfunctie vervangen : behandeling bij niet goed werkende nieren

Bij patiënten op de Intensive Care werken soms ineens de nieren niet goed meer. Soms is het dan nodig om de nierfunctie tijdelijk te vervangen tot de nieren weer goed werken.

Over de nieren

Een mens heeft twee nieren. Ze liggen in de buik; 1 aan de linkerkant en 1 aan de rechterkant. De nieren verwijderen afvalstoffen uit het lichaam. De nieren maken urine, zorgen voor genoeg vocht en zout in het lichaam. De nieren regelen je bloeddruk en maken hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen. De nieren houden je lichaam gezond en maken het bloed schoon. 

Niet goed werkende nieren

Wanneer de nieren niet meer goed werken, noemen we dat nierinsufficiëntie. Als nierinsufficiëntie ineens ontstaat, heet dat acute nierinsufficiëntie. Bij acute nierinsufficiëntie hopen afvalstoffen en vocht zich op in het lichaam. Soms maken de nieren minder urine. Soms maken de nieren helemaal geen urine meer.

Oorzaken

Acute nierinsufficiëntie komt vaak omdat er minder bloed door de nieren stroomt. Dat er minder bloed door de nieren stroomt, kan komen na een ernstige infectie, een ernstig ongeluk of een grote operatie. Ook acute hartproblemen kunnen zorgen dat er minder bloed door de nieren stroomt.

Bij sommige omstandigheden is er meer kans op acute nierinsufficiëntie.

  • De patiënt is erg oud.
  • De nieren van de patiënt werkten al minder goed toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen.
  • De patiënt heeft hartproblemen.
  • De patiënt heeft suikerziekte.
  • De patiënt heeft slechte bloedvaten.

Behandeling

Om de nieren weer goed te laten werken, moet er meer bloed door de nieren gaan stromen. Bij sommige patiënten is het nodig om de nierfunctie tijdelijk te vervangen tot de nieren weer goed werken.

Het tijdelijk vervangen van de nierfunctie betekent dat een apparaat afvalstoffen en vocht uit het bloed verwijdert.

  • De patiënt krijgt een plaatselijke verdoving.
  • De patiënt krijgt in zijn lies of hals een infuus met 2 slangetjes.
  • Slangetje 1 zuigt bloed op en brengt het naar een filter. Het filter haalt afvalstoffen en vocht uit het bloed.
  • Slangetje 2 brengt het bloed zonder afvalstoffen en vocht terug in het lichaam.

De patiënt merkt meestal niets van het tijdelijk vervangen van de nierfunctie. Soms kan de patiënt last hebben van de geluiden van het apparaat. Deze geluiden zijn niet erg. 

Duur van de behandeling

De behandeling duurt enkele uren tot 3 dagen. Soms krijgt de patiënt nog een keer de behandeling, tot het bloed schoon is. De verpleegkundige controleert tijdens de behandeling minimaal 4 keer per dag het bloed. Als het nodig is, past de verpleegkundige de behandeling aan.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? De vertegenwoordiger of contactpersoon van de patiënt kan de Intensive Care altijd bellen.

Intensive Care, locatie Oost
020 599 30 07 (dag en nacht bereikbaar)

Intensive Care, locatie West, route 26
020 510 87 19 (dag en nacht bereikbaar)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Intensive Care van OLVG. Laatst gewijzigd: