home

Neusoperatie : u kunt hiervoor terecht bij Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De neus is er zeker niet alleen voor de reuk, al is dit wel een belangrijk onderdeel van de functie.

De neus is vooral een onderdeel van de ademhalingsorganen. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Zo wordt meer dan 95 procent van de deeltjes die onze lucht verontreinigen, door de neus weg gefilterd en onschadelijk gemaakt. De neus zorgt op deze manier voor een zo goed mogelijke ademhaling. Daar­naast heeft de neus een belangrijke functie bij de stemvorming. Ook de afvloed van het traanvocht verloopt via de neus. Tenslotte bepaalt de uitwendige vorm van de neus in grote mate het uiterlijk.

Het rechtzetten van het neustussenschot, de septumcorrectie, is dan ook een operatie die veel voorkomt. De ingreep heeft tot doel de neusfunctie te verbeteren.

Soms is de neusfunctie niet alleen gestoord door een afwijkend tussenschot, maar ook door een abnormale vorm van de buitenkant van de neus. Dit laatste heeft dan ook invloed op het uiterlijk. Vaak is het in zo’n geval mogelijk om in een operatie niet alleen de neusfunctie te herstellen, maar ook het uiterlijk te verbe­teren. Deze operatie wordt ‘in- en uitwen­dige neuscorrectie’ genoemd.

Verloop

text-basics

Voor de operatie

U bepaalt in overleg met de arts of u voor de operatie in het ziekenhuis moet worden opgenomen of dat de ingreep in dagbe­handeling kan plaatsvinden. De operatie gebeurt meestal onder algehele narcose.

Na de operatie

  • Na de operatie kan er wat zwelling en een blauwe verkleuring van de gezichts­huid en de oogleden optreden, vooral als er aan het uitwendige van de neus is geopereerd. Dit is het gevolg van kleine onderhuidse bloeduitstortingen en verdwijnt gewoonlijk binnen enkele dagen.
  • De pijn na de operatie is meestal gering en kunt u goed met pijnstillers (paracetamol) bestrijden (maximaal vier­maal daags 1000 mg (= twee tabletten)).
  • In de neus en omgeving kan een dof gevoel optreden omdat kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit verdwijnt vanzelf: het normale gevoel komt terug binnen enkele weken tot maanden.
  • Krijgt u in de eerste dagen na de operatie hevige pijn in de neus ondanks de paracetamol, of krijgt u koorts boven de 38,5 graden Celsius, neem dan contact op met de KNO-arts.

Adviezen voor thuis

  • Het is verstandig om de eerste week na de operatie de neus niet te snuiten. Ophalen mag wel.
  • Als de tampons zijn verwijderd, spoel dan de neus gedurende een week drie keer per dag met zoutoplossing. Snuif de zoutoplossing vanuit de hand neusgat voor neusgat op. Zo zorgt u dat bloedkorsten en ander vuil loskomen en worden verwijderd. U kunt de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een groot glas (200 cc) lauw water dat heeft gekookt, of u kunt kant-en-klare ‘fysiologisch zoutoplossing’ (0,9% NaCl) kopen bij de drogist.
  • Vooral wanneer ook het uitwendige van de neus is geopereerd, mag er gedurende zes weken geen druk of trek op de neus uitgeoefend worden: dus oppassen bij sport en geen balspelen.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: