home

Multiple Sleep Latency Test : overdag in slaap vallen

Tijdens een MSLT bekijkt uw zorgverlener of u overdag in slaap valt. MSLT is de afkorting voor Multiple Sleep Latency Test. Voor een MSLT bent u een hele dag in het ziekenhuis.

Over de MSLT

Als u vaak moe bent, kunt u een MSLT krijgen. Bij een MSLT probeert u een paar keer op de onderzoeksdag te slapen. Een laborant bekijkt dan hoe snel u in slaap kunt vallen. Ook kijkt de laborant hoe diep u slaapt. Zo onderzoekt de laborant slaapproblemen zoals narcolepsie.
Voor MSLT bent u een hele dag in het ziekenhuis. U krijgt een eigen kamer. Hier kunt u ook wachten als u niet bezig bent met het onderzoek. Het onderzoek begint om 09.00 uur. U mag weer naar huis tussen 16.00 uur en 18.00 uur.

Zo bereidt u zich voor

  • Gebruik de dag van het onderzoek geen gel of haarlak in uw haar. Gebruik ook geen huidcrème of bodylotion. Het is belangrijk dat uw haar en huid niet vet zijn.
  • Draag makkelijke kleding waar u prettig mee in bed kunt liggen.. Tussen de delen van het onderzoek kunt u geen ander T-shirt aandoen.
  • Drink op de dag van het onderzoek geen alcohol of koffie. U mag wel gewoon eten en uw medicijnen innemen. U krijgt lunch op de afdeling.
  • Er zit veel tijd tussen de delen van het onderzoek. Neem iets mee voor als u niet in bed hoeft te liggen. Bijvoorbeeld een boek of tablet. Tussen de delen van het onderzoek mag u niet slapen.

Zo gaat de MSLT

  • U krijgt metalen plaatjes op uw hoofd en de rest van uw lichaam geplakt. Dit zijn elektroden. De elektroden zitten met draadjes verbonden aan een computer. De computer meet hoe uw hersenen, hart, spieren en ogen werken terwijl u slaapt.
  • U gaat op bed liggen. De laborant doet het licht uit. U probeert te slapen.
  • Na 20 tot 35 minuten stopt de laborant de test.
  • U doet deze test een paar keer op de dag.

Uitslag van de MSLT

De uitslag is niet meteen bekend. U krijgt een afspraak met de arts om de uitslag te bespreken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Klinische Neurofysiologie, locatie Oost, B1
020 599 30 39 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Afdeling Klinische Neurofysiologie, locatie West, route 33
020 510 83 20 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Klinische Neurofysiologie van OLVG. Laatst gewijzigd: