home

MRI-onderzoek arthrografie : onderzoek van de gewrichten

Voor sommige klachten van de gewrichten krijgt u een MRI-onderzoek. Een MRI-onderzoek is een onderzoek van de binnenkant van uw lichaam. U krijgt eerst een injectie met een contrastvloeistof. Met behulp van een magneet, radiogolven en een computer worden beelden van gewrichten gemaakt. Een MRI-onderzoek van de gewrichten duurt 30 tot 60 minuten.

Over het MRI-onderzoek arthrografie

MRI is de afkorting van Magnetic Resonance Imaging.
Met een MRI-scanner kunnen we in het lichaam kijken. Een MRI-onderzoek gebeurt met een krachtige magneet, radiogolven een computer. Een MRI-onderzoek veroorzaakt geen schade aan uw lichaam.

Als u een MRI-onderzoek heeft, krijgt u een vragenlijst mee voor het MRI-onderzoek.
Het is voor uw eigen veiligheid belangrijk dat u de vragenlijst invult. Lees de vragen goed en beantwoord alle vragen. Neem de ingevulde vragenlijst mee naar de afspraak voor het MRI-onderzoek. U kunt de vragenlijst ook digitaal via MijnOLVG invullen.
Heeft u vragen over de vragenlijst of wilt u iets doorgeven? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Vragenlijst MRI-onderzoek

De MRI-scanner

De MRI-scanner ziet eruit als een lange smalle tunnel.
U ligt stil op een soort tafel. De tafel schuift in de tunnel.

De MRI-scanner maakt geluid. Als de foto’s worden gemaakt hoort u kloppende of ratelende geluiden. U krijgt daarom oordoppen in en een koptelefoon op. U mag ook eigen oordoppen meenemen. Via de koptelefoon kunt u tijdens het onderzoek naar muziek luisteren.

Contrastmiddel

Bij een MRI van de gewrichten krijgt u voor het onderzoek contrastmiddel. Met contrastmiddel zijn weefsels en organen nog beter te zien. De arts ziet waar hij het contrastmiddel moet spuiten met behulp van een doorlichtapparaat. De laborant vertelt welke kleding u uit moet trekken.
Nadat de laborant het contrastmiddel heeft ingespoten, kleedt u zich weer aan. U wacht dan nog even in de wachtruimte voor het MRI-onderzoek. U kleedt u tijdens deze afspraak dus 2 keer uit.

Zo bereidt u zich voor

Bent u zwanger of mogelijk zwanger?

Het is niet aangetoond dat een MRI-onderzoek schadelijk is voor het ongeboren kind.
Toch doen we liever geen onderzoek tijdens een zwangerschap.

Geeft u borstvoeding?

Contrastvloeistof heeft geen invloed op de moedermelk. Na het onderzoek kunt u uw baby gewoon borstvoeding geven.  

 • Bestaat de kans dat u een metaalsplinter in uw lichaam heeft, bijvoorbeeld in uw oog? Zeg dit dan van te voren tegen uw arts. Voor uw veiligheid maken we dan voor het MRI-onderzoek een röntgenfoto ter controle.
 • U mag de MRI-ruimte niet in als er metaal in uw kleren zit. Kies dus voor kleren zonder ritsen of knopen. Een bh heeft vaak metalen beugels of gespjes. Een sport-bh zonder metaal mag wel.
 • Soms vragen wij u om ook een kledingstuk zonder metaal uit te doen. Dit is soms nodig om het onderzoek goed uit te kunnen voeren.
 • Als u een MRI-onderzoek van uw hoofd krijgt, mag u geen make-up op hebben. Er kunnen hele kleine stukjes metaal in de make-up zitten.
 • U mag geen sieraden dragen tijdens het MRI-onderzoek. Laat uw sieraden daarom thuis. Lukt het niet om een sieraad af te doen? Bespreek dit dan vooraf met de laborant.
 • Metalen voorwerpen laat u achter in een afsluitbare kleedkamer. Bijvoorbeeld: uw bankpas, horloge, sleutels, munten, aansteker, sieraden, gehoorapparaat, gebitsprothese, telefoon en andere metalen voorwerpen.
  Metalen voorwerpen mogen niet mee naar de MRI-ruimte omdat ze de MRI-scanner kunnen beschadigen, of zelf beschadigd kunnen raken.

Het onderzoek kan gewoon doorgaan bij: een kunstgewricht, kunstgebit, vulling of kroon in uw gebit.

Gehoorapparaat

Draagt u een gehoorapparaat? Doe dit dan uit voor het MRI-onderzoek. U mag uw gehoorapparaat niet in hebben tijdens het MRI-onderzoek.

Neem zo weinig mogelijk mee

Laat persoonlijke voorwerpen zoveel mogelijk thuis. Metalen voorwerpen zoals bankpas, horloge, sleutel, munten, aansteker, gehoorapparaat, gebitsprothese en telefoon kunnen schade veroorzaken aan u of aan de MRI-scanner. Deze voorwerpen laat u achter in een afsluitbare kleedkamer.

Claustrofobie

Voelt u zich niet prettig in een kleine ruimte? Bespreek dit dan met uw behandelend arts. U mag dan eventueel de MRI-scanner voor het onderzoek bekijken. Als het nodig is, kunt u rustgevende medicijnen krijgen.
Soms mag u een begeleider meenemen in de MRI-ruimte. Ook de begeleider moet zich houden aan de regels over metaal, kleding en zwangerschap.

Zo gaat het onderzoek

De persoon die het MRI-onderzoek doet heet een laborant.
Het onderzoek bestaat uit 2 delen:

 1. Voor het onderzoek krijgt u een injectie met contrastvloeistof in het gewricht. Deze vloeistof maakt het gewricht beter zichtbaar op de MRI-beelden.
 2. Na ongeveer 20 minuten gaat u MRI-kamer voor het onderzoek. Beweeg het lichaamsdeel waarin u de injectie heeft gekregen zo min mogelijk tot het MRI-onderzoek.

Voor het onderzoek

 • De laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kleedkamer. De laborant vertelt u welke kleding u uit moet doen.
 • De laborant haalt u op uit de kleedkamer en brengt u naar de röntgenkamer.
 • U gaat op de onderzoekstafel liggen. Boven deze tafel hangt een röntgenkamer.
 • De arts prikt met een naald in uw gewricht. De laborant kijkt hiervoor naar de beelden van het doorlichtapparaat.
 • Als de naald op de goede plek zit, spuit de arts contrastmiddel in uw gewricht. Met contrastmiddel zijn weefsels en organen nog beter te zien.
 • U krijgt een pleister op de plek waar u bent geprikt.
 • De laborant brengt u naar de wachtruimte voor het MRI-onderzoek. Probeer uw gewricht zo min mogelijk te bewegen. Door uw gewricht stil te houden blijft het contrastmiddel in het gewricht zitten.
 • Het inbrengen van het contrastmiddel duurt ongeveer 20 minuten.

Het onderzoek

 • De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar de kleedkamer. De laborant vertelt u welke kleding u uit moet doen.
 • De laborant bespreekt het onderzoek met u.
 • U gaat op uw rug liggen op een onderzoekstafel voor de MRI-scanner.
 • De onderzoekstafel schuift langzaam in de tunnel.
 • De MRI-scanner maakt foto’s van uw gewricht. Uw gewricht schuift naar het midden van de tunnel.
 • Probeer niet te bewegen als de foto gemaakt wordt. Voor een goede kwaliteit van de foto is het belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt.
 • Tijdens het onderzoek is de laborant niet in de onderzoeksruimte. U krijgt een balletje in uw hand. Tijdens het onderzoek kunt u in het balletje knijpen om aandacht te vragen van de laborant.
 • De laborant maakt meerdere series foto’s. Elke serie duurt ongeveer 3 tot 5 minuten.
 • Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u meteen naar huis. Zelf autorijden of fietsen raden wij tot 4 uur na het onderzoek af. Reizen met het openbaar vervoer kan alleen als u geen middel heeft gehad om rustig te worden. Als u wel een middel heeft gehad om rustig te worden, vraag dan of iemand u met de auto naar huis brengt.
U plast het contrastmiddel vanzelf weer uit. Door uw gewricht meer te bewegen, verdwijnt het contrastmiddel sneller. Uw gewricht kan de eerste dagen wat stijf en een beetje pijnlijk blijven.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Radiologie, locatie Oost, C1
020 599 33 25 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologieoosterpark@olvg.nl

Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: