home

MRI-onderzoek bij een kind : informatie over het onderzoek

Voor sommige klachten krijgt uw kind een MRI-onderzoek. Een MRI-onderzoek is een onderzoek van de binnenkant van het lichaam van uw kind. Een MRI-onderzoek duurt meestal 30 tot 45 minuten. Uw kind kan ook sedatie krijgen zodat uw kind slaapt tijdens het onderzoek. Het onderzoek duurt dan 60 tot 90 minuten.

Over het MRI-onderzoek

MRI is de afkorting van Magnetic Resonance Imaging.
Met een MRI-scanner kunnen we in het lichaam kijken. Een MRI-onderzoek gebeurt met een krachtige magneet, radiogolven en een computer. Er worden geen röntgenstralen gebruikt.

Als uw kind een MRI-onderzoek nodig heeft, krijgt u een vragenlijst mee voor het MRI-onderzoek. Het is voor de veiligheid van uw kind belangrijk dat u de vragenlijst invult. Lees de vragen goed en beantwoord alle vragen. Neem de ingevulde vragenlijst mee naar de afspraak voor het MRI-onderzoek. U kunt de vragenlijst ook digitaal via MijnOLVG invullen.
Heeft u vragen over de vragenlijst of wilt u iets doorgeven? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Vragenlijst MRI-onderzoek

MRI-scanner

De MRI-scanner ziet eruit als een lange smalle tunnel.
Uw kind ligt stil op een soort tafel. De tafel schuift in de tunnel.

Zo bereidt u het onderzoek voor

 • Bestaat de kans dat uw kind een metaalsplinter in het lichaam heeft, bijvoorbeeld in uw oog? Zeg dit dan van te voren tegen uw arts. Voor uw veiligheid maken we dan voor het MRI-onderzoek een röntgenfoto ter controle.
 • Uw kind mag de MRI-ruimte niet in als er metaal in zijn kleren zit. Kies dus voor kleren zonder ritsen of knopen.
 • Soms vragen wij uw kind om ook een kledingstuk zonder metaal uit te doen. Dit is soms nodig om het onderzoek goed uit te kunnen voeren.
 • Als uw kind een MRI-onderzoek van het hoofd krijgt, mag uw kind geen make-up op hebben. Er kunnen hele kleine stukjes metaal in de make-up zitten.
 • Uw kind mag geen sieraden dragen tijdens het MRI-onderzoek. Laat de sieraden van uw kind daarom thuis. Lukt het niet om een sieraad af te doen? Bespreek dit dan vooraf met de laborant.
 • Metalen voorwerpen laat u achter in een afsluitbare kleedkamer. Bijvoorbeeld: bankpas, horloge, sleutels, munten, sieraden, gehoorapparaat, telefoon en andere metalen voorwerpen.
  Metalen voorwerpen mogen niet mee naar de MRI-ruimte omdat ze de MRI-scanner kunnen beschadigen, of zelf beschadigd kunnen raken.

 

Van te voren is er een gesprek met u en uw kind hoe het MRI-onderzoek gebeurt. U kunt daarbij het fotoboek gebruiken.
We houden hierbij rekening met de leeftijd van het kind en de persoonlijke omstandigheden.

Voelt uw kind zich niet prettig in een kleine ruimte of vindt uw kind het onderzoek spannend of is het moeilijk om stil te liggen? Bespreek dit dan met de behandelend arts. De zorgmedewerker van afdeling Kindergeneeskunde helpt om uw kind voor te bereiden en te begeleiden tijdens het onderzoek.

Ook kan het fijn zijn voor uw kind om sedatie te krijgen. Bespreek dit dan met de behandelend arts van uw kind.

Het is ook mogelijk om de MRI-scanner voor het onderzoek te bekijken. Neem hiervoor contact op met de afdeling Radiologie.

Fotoboek: Zo werkt de MRI-scanner

Zo gaat het MRI-onderzoek

De persoon die het MRI-onderzoek doet heet een laborant.

Een MRI-onderzoek met sedatie

 • U krijgt voor het onderzoek een telefonische afspraak over de sedatie. U krijgt informatie van de zorgmedewerker. U kunt ook zelf vragen stellen.
 • U en uw kind gaan naar de afdeling Kindergeneeskunde.
 • Een zorgverlener geeft uw kind de sedatie.

Voor het onderzoek

 • Een zorgmedewerker van de afdeling Kindergeneeskunde brengt u en uw kind naar de afdeling Radiologie. De laborant vertelt welke kleding uw kind uit moet doen.
 • De laborant bespreekt het onderzoek met u en uw kind. Soms krijgt uw kind instructies voor de ademhaling.

Contrastmiddel

Soms is een MRI-onderzoek met contrastmiddel nodig. Met contrastmiddel zijn weefsels en organen nog beter te zien. Uw kind krijgt contrastmiddel via een infuus. Een infuus is een rietje in een bloedvat van de arm.

Kinderen onder de 12 jaar gaan naar de afdeling Kindergeneeskunde voor het infuus. Hier krijgt uw kind een zalfje dat de huid verdooft. Doordat de huid verdoofd is, merkt uw kind bijna niets van het inbrengen van het infuus. Een zorgmedewerker van de afdeling Kindergeneeskunde is aanwezig om uw kind te begeleiden. Neem contact op met de behandelend arts als u voor een ouder kind begeleiding wilt.
MRI-contrastmiddel heeft geen kleur of geur. Uw kind plast dit contrastmiddel vanzelf weer uit. Soms ziet de arts pas tijdens het onderzoek of er een contrastmiddel nodig is.

Het onderzoek

 • Er mag 1 ouder aanwezig zijn in de MRI-ruimte.
 • Uw kind ligt op de rug op een onderzoekstafel voor de MRI-scanner.
 • De onderzoekstafel schuift langzaam in de tunnel.
 • De MRI-scan maakt foto’s van het deel van het lichaam waar uw kind klachten heeft. Dit deel schuift naar het midden van de tunnel.
 • Voor een goede kwaliteit van de foto is het belangrijk dat uw kind zo stil mogelijk ligt. Als het nodig is mag u hierbij helpen.
 • Tijdens het onderzoek is de laborant niet in de onderzoeksruimte. Uw kind krijgt een balletje in de hand. Tijdens het onderzoek kan uw kind in het balletje knijpen om aandacht te vragen van de laborant.
 • De laborant maakt meerdere series foto’s. Elke serie duurt ongeveer 3 tot 5 minuten.
 • Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Als uw kind sedatie krijgt, dan duurt het onderzoek ongeveer 60 tot 90 minuten.

Na het onderzoek

 • Als uw kind contrastmiddel of sedatie heeft gehad, dan gaat uw kind naar de afdeling Kindergeneeskunde. Daar wordt het infuus verwijdert.
 • Na het onderzoek mag uw kind gewoon naar huis.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u en uw kind.

Vragen & contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Radiologie, locatie Oost, C1
020 599 33 25 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologieoosterpark@olvg.nl

Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: