home

Motor Evoked Potential onderzoek : u kunt hiervoor terecht bij Neurologie

Een Motor Evoked Potential onderzoek (MEP) meet de spiersamentrekking van arm of been, die wordt uitgelokt door met behulp van een magnetische stimulator de hersenschors te stimuleren.

Verloop

Voorbereiding

Wij verzoeken u de dag voor het onderzoek de haren te wassen en uw huid niet in te smeren met crème of bodylotion.

Om het onderzoek te kunnen ondergaan mag u geen pacemaker of metalen voorwerpen in het hoofd hebben, behalve aan het gebit. Verder is het van belang om tijdens het onderzoek geen magneetkaarten bij u te dragen (zoals pinpas, creditcard). De magneetstrip van deze pasjes kan door het onderzoek beschadigen. De metingen zijn afhankelijk van een goede lichaamstemperatuur. Het is daarom het beste als uw handen en voeten goed warm zijn.

Het onderzoek

De neuroloog of laborant plakt enkele elektroden boven de spieren van voeten en handen. De neuroloog plaatst vervolgens een apparaat (een spoel) boven uw hoofd waardoor een kortdurend magnetisch veld ontstaat. Dit veroorzaakt een prikkeling in de hersenen, waardoor been- en armspieren als vanzelf aanspannen. Dit kan een onaangenaam prikkelend gevoel geven, maar pijnlijk is het niet.

Na het onderzoek

Het MEP-onderzoek wordt door de laborant Klinische Neurofysiologie en de neuroloog beoordeeld. Het verslag zal in het algemeen binnen een week na het onderzoek bij de aanvragende arts aanwezig zijn. Deze zal u vervolgens over de resultaten informeren.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Neurologie van OLVG. Laatst gewijzigd: