home

Lui oog : amblyopie

Een lui oog is een oog dat gezond is, maar niet goed kan zien, zelfs niet met een bril. Scherp zien is bij een lui oog niet goed ontwikkeld. De medische naam voor een lui oog is amblyopie. Bij jonge kinderen is een lui oog vaak goed te behandelen.

Zo ontstaat een lui oog

Bij de geboorte ziet iemand alleen schimmen. In het eerste levensjaar ontwikkelt het zien zich snel. En in de eerste 10 jaar van het leven ontwikkelt het scherp zien tot 100 procent. Als de normale ontwikkeling van het oog niet goed gaat,  kan een lui oog ontstaan.  

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor een lui oog:

  • Scheelzien
  • Refractie-afwijking (= brilsterkte)
  • Afwijking van het oog, zoals een hangend bovenooglid of een troebele ooglens.

Een combinatie van deze oorzaken kan ook.

Onderzoek

Een orthoptist kan onderzoeken of een oog een lui oog is. Een orthoptist is een specialist die onder andere brilsterktes bij kinderen behandelt. Bij het onderzoek test de orthoptist het zicht van elk oog. Bij het onderzoek gebruikt de orthoptist ook oogdruppels. 

Behandeling

Hoe eerder een lui oog ontdekt wordt, hoe eerder de orthoptist met de behandeling kan beginnen. Een lui oog kan behandeld worden met een bril, een oogpleister of afdekkapje over het andere oog of oogdruppels. Een combinatie van deze behandelingen kan ook.

Elke behandeling zorgt dat het goede oog tijdelijk minder goed ziet. Het luie oog is dan gedwongen om te kijken. Het scherp zien van het luie oog verbetert dan. De orthoptist kijkt tijdens afspraken of de behandeling werkt. De behandeling gaat door tot het luie oog voldoende scherp kan zien of het maximum bereikt is.

De behandeling van een lui oog zorgt dat het scherp zien alsnog tot 100 procent kan ontwikkelen. De behandeling kan enkele jaren duren. De behandeling is vaak succesvol. Hoe succesvol heeft te maken met leeftijd, de oorzaak van het lui oog, hoe slecht het zicht is en hoe goed de patiënt de behandeling volgt. 

Tips bij een lui oog

Regelmaat

Kies een vast moment om het oog af te dekken.

Motivatie

Beloon goed gedrag.

Buiten spelen

Let op bij opstapjes of afstapjes. Diepte zien is moeilijk.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Oogheelkunde, locatie Oost, P3
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl

Polikliniek Oogheelkunde, locatie West, route 2
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl

Polikliniek Oogheelkunde, locatie Spuistraat
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oogheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: