home

Littekencorrectie : u kunt hiervoor terecht bij Plastische, reconstructieve, en handchirurgie

Door operaties en ongevallen ontstaan littekens in de huid. In sommige gevallen kunnen littekens klachten geven. De littekens gaan bijvoorbeeld jeuken of pijn doen bij een kledingrand of worden dik en verkleuren. In sommige gevallen is de vorming van littekenweefsel abnormaal veel en groeit het buiten zijn grenzen. Dit heet een keloïd litteken. Helaas kan littekenweefsel nooit volledig worden weggehaald. Het litteken kan in een aantal gevallen wel verfraaid worden.

Verloop

Voorbereiding

Een operatie aan een litteken kan met lokale verdoving of onder algehele verdoving. Medicijnen, al dan niet op doktersvoorschrift, kunnen bijwerkingen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat u aan uw chirurg vertelt of u medicijnen gebruikt.

Verder heeft roken een slechte invloed op de wondgenezing en het herstel na de ingreep. Om het risico op problemen te minimaliseren wordt u aangeraden om minstens 6 weken voor de ingreep niet te roken.

De behandeling

Bij een littekencorrectie wordt het litteken versmald of volledig weggesneden. De wond die dan ontstaat wordt dan weer gehecht. Er komt een nieuw litteken voor in de plaats.

Na de behandeling

Na de littekencorrectie zal men er rekening mee moeten houden dat de littekens langere tijd dik, rood, jeukend en zelfs pijnlijk kunnen zijn. Sommige littekens worden op den duur breder dan men had verwacht.

U mag 3 maanden niet in de zon, 6 weken niet sporten en tillen, 2 weken niet in een sauna/zwembad/bad en het wordt u zeer sterk afgeraden te roken tot 6 weken na de operatie. Het is niet goed te voorspellen hoe het uiteindelijke resultaat zal zijn. Pas na een jaar is het resultaat definitief. Zodra de nieuwe wond goed is genezen, mag u, als u dat wilt, de plek insmeren met vitamine E-crème.

Neem bij ernstige pijn, roodheid, zwelling of koorts altijd contact op met het ziekenhuis!

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische, reconstructieve, en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: