Knie - standscorrectie : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Bij een standscorrectie of tibiakop-osteotomie verandert de orthopedisch chirurg de stand van het bot onder het kniegewricht. Dit kan nodig zijn als er een beschadiging is van het kraakbeen in het kniegewricht door X-benen of O-benen. Deze beschadiging veroorzaakt pijnklachten in en rondom de knie. Verandering van de stand van het onderbeen kan de pijn verminderen.

Verloop

Voorbereiding

  • Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rond uw operatie.
  • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor de operatie stopt met roken.
  • Neem elleboogkrukken mee bij opname in het ziekenhuis. Deze moet u na de operatie enkele weken gebruiken.

Behandeling

Een tibiakop-osteotomie kan op 2 manieren verricht worden:

  • Open-wig-osteotomie:

De orthopedisch chirurg maakt een snede in het scheenbeen. Hij spreidt het bot aan de binnenkant. Zo ontstaat  een driehoek, dit wordt een wig genoemd. De wig wordt vastgezet  met een metalen plaatje. De ruimte tussen het bot groeit uiteindelijk weer dicht.

  • Gesloten-wig-osteotomie:

De orthopedisch chirurg zaagt een wig uit het scheen­been of bovenbeen en verwijdert deze. Hierna sluit de orthopedisch chirurg de botvlakken weer op elkaar.

Afhankelijk van de stand van uw been kiest de arts voor een van de twee manieren. De operatie duurt ongeveer een uur.

Na de behandeling

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (recovery). Als u pijn heeft of misselijk bent, krijgt u medicijnen. U heeft na de operatie een infuus in uw arm. Hierdoor krijgt u medicijnen en vocht. Na de operatie begint u met oefeningen. Tijdens de opname komt de fysiotherapeut langs om te oefenen en te starten met het lopen met krukken. Na de ingreep moet u zes weken met twee krukken lopen. Na een osteotomie mag u de knie licht belasten, tenzij de arts u anders verteld heeft.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: