Knie - knieprothese : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Een knieprothese kan de pijnklachten in de knie wegnemen. Dit gebeurt door het plaatsen van een kunstgewricht (knieprothese). De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een knieprothese is artrose.

Onze website beschrijft in het zorgpad Knieprothesestap-voor-stap hoe het gehele traject van een knieoperatie verloopt. In OLVG begeleiden we patiënten binnen dit zorgpad via MijnOLVG. U krijgt dan op het juiste moment de informatie die op dat moment belangrijk is. 

We merken dat veel patiënten dezelfde vragen hebben. De meeste vragen worden beantwoord in onze folder Knieprothese. Overige vragen staan hieronder. Heeft u toch een andere vraag, neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

Verloop

Voorbereiding

De voorbereiding begint wanneer een patiënt op de wachtlijst wordt geplaatst.

 • Bent u net op de wachtlijst geplaatst? Dan is het bijvoorbeeld van belang de verplichte voorlichting te bekijken, maar ook zo fit mogelijk te blijven voor de operatie.
 • Wanneer de operatiedatum bekend is, moet u onder andere ook een fysiotherapeut regelen en, indien u dit nog niet gedaan heeft, ook stoppen met roken.
 • Vlak voor de operatie is het tijd voor de laatste voorbereidingen: de laatst controle wordt gepland, en noodzakelijke loophulpmiddelen zoals elleboogkrukken moeten worden geregeld.

De opname en operatie

 • Op de dag van de operatie moet u nog een laatste keer bloed laten prikken, voordat u naar de opname-afdeling gaat.
 • De operatie duurt ongeveer 2 uur.
 • Vier tot zes uur na de operatie maakt u met een fysiotherapeut al de eerste wandelpassen! U leert de elleboogkrukken hierbij gebruiken.

Zo helpen we patiënten weer zo snel mogelijk zelfstandig te laten zijn en vertrouwen te krijgen in hun knieprothese. 

Naar huis

U kunt naar huis als:

 • De operatie goed is gegaan
 • De wond droog is
 • U de knie redelijk kunt buigen,  zodat u in de auto kunt stappen
 • U met krukken zelfstandig naar het toilet kunt en  zelfstandig een beetje kunt lopen. 

Na ontslag uit het ziekenhuis is het prettig dat u een aantal weken hulp krijgt. Na 9 tot 12 maanden bent u klaar met de revalidatie. 

Veelgestelde vragen

Een knieprothese wordt niet zomaar geplaatst. Het is een ingrijpende operatie met een langdurig herstel. Altijd proberen we in eerste instantie het probleem zonder operatie te verhelpen. Wanneer op de röntgenfoto een eindstadium van slijtage zichtbaar is (dat wil zeggen bot op bot) en de pijn zo erg is dat de patiënt er in het dagelijks leven fors beperkt door is, dan kan de patiënt mogelijk in aanmerking komen voor een knieprothese. Uiteraard is dit per patiënt verschillend. Uiteindelijk beslist de orthopedisch chirurg samen met de patiënt of een operatie zinvol en noodzakelijk is.

De gemiddelde leeftijd is 68 jaar (Bron: LROI rapportage 2018).

In OLVG worden knieprothesen gebruikt van de firma Smith&Nephew en de firma Zimmer Biomet.

Het implanteren van een knieprothese is een vaak toegepaste operatie die veilig en heel effectief is gebleken. Patiënten hebben minder pijn en ervaren functieverbetering in vergelijking met hun gezondheidstoestand voor de knieoperatie.

Als de pijn minder is geworden kan dat betekenen dat de knieoperatie uitgesteld kan worden. Mocht u om welke reden dan ook twijfelen, bespreek dit dan met uw huisarts, verpleegkundig specialist/physician assistant of orthopedisch chirurg.

De meeste mensen kunnen bij ontslag uit het ziekenhuis de volgende activiteiten uitvoeren:

 • Zelfstandig lopen met een loophulpmiddel
 • Zelfstandig in en uit bed te stappen, op een stoel gaan zitten en er weer uit op te staan.
 • Plaatsnemen op het toilet en weer opstaan.
 • Wassen en aankleden.

Gemiddeld blijft een knieprothese langer dan vijftien jaar goed functioneren. Als de knieprothese overmatig wordt belast, zoals uitzonderlijk veel rennen en andere activiteiten met een grote belasting, kan de knieprothese vroegtijdig losraken. ‘Loslating’ heet dat. Hoe lang uw knieprothese goed blijft, is afhankelijk van een aantal zaken, zoals:

 • De chirurgische precisie waarmee de prothese is geplaatst
 • Ontstaan van een infectie
 • Overgewicht
 • Een val op de knie.

Als u rekening houdt met de belasting op uw knie, heeft uw knieprothese een langere levensduur.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: