Knie - knieprothese - hulp en hulpmiddelenKnie - knieprothese - hulp en hulpmiddelen : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

U gaat naar huis als u zelfstandig kunt functioneren. Dit is vaak al de dag na de operatie. Daarom is het belangrijk om voor uw operatie een aantal zaken te regelen. Denk aan hulp voor thuis en hulpmiddelen voor staan en lopen.

Uw voorbereiding thuis

Elleboogkrukken of rollator

 • Zorg ervoor dat u elleboogkrukken of een rollator heeft. Neem deze ook mee naar het ziekenhuis!
 • U heeft deze direct nodig, tot de eerste weken na de operatie.
 • Let op: U dient hier zelf voor te zorgen.

Hulp

 • Het is wenselijk dat na de operatie iemand in uw omgeving ondersteuning kan bieden bij huishoudelijk werk en persoonlijke verzorging. Dit kunnen ook meerdere personen zijn die afwisselend begeleiding bieden, bijvoorbeeld een partner, familielid, vriend(in) of kennis. Dit kunt u het beste voor uw operatie afspreken.
 • Soms is huishoudelijk hulp handig. Dit moet u zelf voor uw opname aanvragen bij het WMO-kantoor in uw gemeente. Als u een gezonde meerderjarige partner of huisgenoot heeft, komt u niet in aanmerking voor huishoudelijke hulp via de gemeente.
 • Als u na uw opname gebruik wilt maken van een hersteloord of zorghotel, moet u dit zelf van te voren regelen. Informeer bij uw zorgverzekering naar de voorwaarden voor een vergoeding. Neem voor de actuele voorwaarden contact op met het hersteloord of zorghotel van uw keuze en informeer naar de kosten.

Hulpmiddelen thuis

Er bestaan allerlei hulpmiddelen die handig kunnen zijn bij uw revalidatie. U kunt deze huren bij diverse instanties. Meestal leveren zij de hulpmiddelen de volgende dag gratis thuis. 

Stoel

 • Hoge stoel met armleggers: Een hoge zitting is (>50 cm) is comfortabel bij het gaan staan en gaan zitten.

Toilet

 • Seniorentoilet
 • Losse toiletverhoger: Een hoge zitting is comfortabel bij het gaan staan en gaan zitten. U kunt makkelijker overeind komen. 
 • Beugels diagonaal naast het toilet.
 • Po-stoel: handig als u ’s nachts naar het toilet moet en er geen toilet op de slaapetage is.

Bed

 • Seniorenbed
 • Bedklossen/ bedverhogers: een hoger bed (50cm)  is comfortabeler bij het in- en uitstappen. 

Badkamer

 • Douchestoel/tuinstoel
 • Antislip mat 
 • Beugels
 • Badplank: als de douche boven het bad hangt, is het prettig om zittend op de badplank te douchen.

Na uw opname - hulp thuis

De meeste patiënten herstellen thuis. Uit onderzoek blijkt dat mensen in hun eigen omgeving het beste herstellen. Het voor jezelf zorgen is ook al revalidatie. Ondersteuning hierbij is altijd nodig.

Zorg dat mensen u komen helpen 

Het is wenselijk dat na de operatie iemand in uw omgeving ondersteuning kan bieden bij huishoudelijk werk en persoonlijke verzorging. Dit kunnen ook meerdere personen zijn die afwisselend begeleiding bieden, bijvoorbeeld een partner, familielid, vriend(in) of kennis.

Thuiszorg

Soms is het noodzakelijk dat er thuiszorg komt. De thuiszorg kan helpen als er niemand in uw omgeving beschikbaar is. Als u een gezonde meerderjarige partner of huisgenoot heeft, komt u niet in aanmerking voor thuiszorg. Als thuiszorg noodzakelijk is, regelt de verpleegkundige dit voor u.

Huishoudelijke hulp

Wanneer u alleen huishoudelijke hulp nodig heeft, kunt u dit voor de operatie zelf aanvragen bij het WMO kantoor in uw gemeente. Als u een gezonde meerderjarige partner of huisgenoot heeft, komt u niet in aanmerking voor huishoudelijke hulp via de gemeente. 

Na uw opname - hulp ergens anders

Revalidatie-afdeling in een verpleeghuis 

Als u niet naar huis kunt na de opname, komt u mogelijk in aanmerking voor geriatrische revalidatiezorg (GRZ). Dan verblijft u 1 tot 3 weken op een revalidati-eafdeling in een verpleeghuis. U krijgt hier de zorg en therapie die u nodig heeft. Alles is gericht op weer veilig thuis functioneren. Als dit nodig is, bespreekt de verpleegkundig specialist of physician assistant dit met u. 

Hersteloord of zorghotel 

U kunt ook kiezen voor revalideren in een hersteloord of zorghotel. Daar werken verpleegkundigen, artsen en fysiotherapeuten voor uw noodzakelijke zorg. U blijft hier enkele dagen tot weken tot u voldoende hersteld bent om weer zelfstandig thuis te kunnen wonen. U kunt hier meer luxe verwachten dan in een verpleeghuis. denk aan roomservice en een eenpersoonskamer. Informeer bij uw zorgverzekering naar de voorwaarden voor een vergoeding. Neem voor de actuele voorwaarden contact op met het hersteloord of zorghotel van uw keuze en informeer naar de kosten.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: