home

Jodiumbeperkt dieet : voedingsadvies bij voorbereiding op behandeling met radioactief jodium

Sommige behandelingen met radioactief jodium werken beter als u tijdelijk minder jodium binnenkrijgt. U krijgt dan een jodiumbeperkt dieet. U mag sommige producten wel of niet eten en drinken. Ook moet u opletten bij verzorgingsproducten en medicijnen. Dit dieet volgt u meestal 7 dagen voor de behandeling, en tijdens uw opname.

Over een jodiumbeperkt dieet

Jodium zit van nature in veel voedingsmiddelen. Ook wordt het vaak aan producten toegevoegd, bijvoorbeeld in zout. Een jodiumbeperkt dieet betekent dat u tijdelijk producten met veel jodium niet mag eten of drinken. Zo kan de behandeling met radioactief jodium beter werken.

Wanneer volgt u dit dieet

U begint 7 dagen voor uw behandeling met het dieet. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis gaat u hiermee door. Uw arts of diëtist bespreekt dit met u.

Wat u wel en niet mag gebruiken

Zout en brood

  • U mag geen zout of zeezout met jodium gebruiken.
  • U mag wel zout zonder jodium gebruiken, zoals Jozo Puur of Salina-zout, met een blauw etiket.
  • Koop zoutarm brood of bak uw brood zelf met zout zonder jodium. Brood van de bakker of supermarkt bevat jodium.
  • U mag crackers en beschuit eten maar niet de crackers van Vitalu. De crackers van Vitalu bevatten jodium. 

Drinken en koken

  • Drink geen kraanwater, dat bevat jodium.
  • Gebruik mineraalwater voor thee, koffie, soep en het koken van rijst of pasta.
  • Groente en aardappelen mag u wel koken in kraanwater.

Eten dat u moet vermijden

  • Geen vis, schaal- of schelpdieren
  • Geen eieren of producten met ei
  • Geen olie. U mag wel koolzaadolie of raapzaadolie gebruiken. 
  • Geen producten met algen of zeewier, zoals kelp en nori 
  • Geen producten met kleurstof E127
  • Geen sojaproducten zoals sojadrink, tofu en tempé

Eten dat u beperkt mag gebruiken

  • Maximaal 1 plak kaas of vleeswaren per dag
  • Maximaal 2 porties fruit per dag van toegestane soorten
  • Maximaal 250 g groente per dag van toegestane soorten
  • Maximaal 25 ml melk of melkproducten per dag
  • Maximaal 750 ml frisdrank of 250 ml vruchtensap gemaakt van toegestane fruitsoorten
  • Maximaal 220 gram bonen, kikkererwten of linzen

Niet toegestane verdikkingsmiddelen en stabilisatoren

  • E406, agar-agar 
  • E401, natriumalginaat 
  • E402, kaliumalginaat 
  • E403, ammoniumalginaat 
  • E404, calciumalginaat 
  • E405, 1,2-propeenglycolaginaat 
  • E406, agar-agar 
  • E407, carrageen 
  • E407a, verwerkt eucheumawier 
  • Niet toegestane kleurstof: E-127, vaak verwerkt in rode limonadesiroop

Voorbeeld dagmenu

Ontbijt

  • 2 snee zoutloos brood of zelfgebakken brood of beschuit, crackers, knäckebrödbesmeerd met gezouten of ongezouten halvarine, margarine of roomboter
  • beleg: 1 plak vleeswaren, 1 x zoet beleg, thee of koffie met of zonder suiker

Tussendoor

  • koffie of thee met of zonder suiker
  • 1  biscuit

Broodmaaltijd

  • 3 snee zoutloos brood of zelfgebakken brood. Eventueel beschuit, cracker, knäckebröd besmeerd met gezouten of ongezouten halvarine, margarine of roomboter
  • beleg: 1 plak kaas, 2 x zoet beleg

Tussendoor

  • koffie of thee met of zonder suiker
  • 1 speculaasje
  • 1 portie fruit of 1 glas druivensap 

Warme maaltijd

  • eventueel soep of bouillon
  • stukje vlees of kip, maximaal 100 gram rauw gewogen en jus
  • maximaal 150 g groente
  • aardappelen, macaroni, peulvruchten, rijst naar behoefte

Tussendoor

  • koffie of thee met of zonder suiker
  • 1 stroopwafel
  • 1 portie fruit of 1 glas sinaasappelsap

Let op met medicijnen, verzorging en tandarts

Medicijnen

Sommige medicijnen bevatten jodium. Vraag altijd aan uw apotheker of uw medicijnen veilig zijn. Let extra op bij:

  • hoestdrank
  • multivitaminen en supplementen
  • jodiumtinctuur en Betadine

Tandarts en tandverzorging

  • Laat tijdens de dieetperiode geen gebitsafdruk maken. Gips bevat jodium.
  • Gebruik geen tandplakverklikkers met kleurstof E127.

Verzorgingsproducten

Gebruik geen producten met:

  • zeezout
  • algen of slakkenextract, bijvoorbeeld in gezichtscrèmes
  • henna, ook in haarverf

Opletten in huis

  • Controleer verpakkingen altijd op ingrediënten als jodium, jodide, kaliumjodide of povidonjodium.
  • Gebruik alleen producten als u zeker weet dat ze geen jodium bevatten.
  • Gebruik bij wondjes ontsmettingsmiddelen zoals alcohol of chloorhexidine. Gebruik geen jodium.

Veelgestelde vragen: welke producten mag u gewoon eten?

  • zelfgebakken brood zonder zout of gebakken met ongejodeerd zout 
  • (jozo naturel zout of jozo puur zout)
  • fabrieksmatig bereide crackers, beschuit of knäckebröd

  • halvarine
  • margarine
  • gezouten of ongezouten roomboter 
  • koolzaadolie
  • raapzaadolie

Kaas

  • maximaal 1 plak van 20 gram per dag
  • smeerkaas of harde nederlandse kaas

Melk- en melkproducten

Maximaal 25 ml per dag, dit is ongeveer 2 eetlepels

  • melk
  • karnemelk
  • sojamelk
  • yoghurt
  • yoghurtdrank
  • vla
  • kwark
  • koffiemelk, maximaal 3 cupjes

Zelfgemaakte bouillon of soep van mineraalwater en de toegestane soorten groenten, vlees, kruiden en specerijensoorten en jozo naturel zout of jozo puur zout.

Maximaal 100 gram vlees rauw gewogen per dag.

  • vers of voorverpakt vlees van een kalf, paard, koe, varken of kip

of 

  • maximaal 50 gram rauw gewogen varkenslever of runderlever

  • gekookte-, gebakken- en gefrituurde aardappelen
  • zelfgemaakte aardappelpuree met jozo naturel zout of jozo puur zout
  • macaroni en spaghetti of volkoren macaroni en spaghetti gekookt in mineraalwater
  • rijst of zilvervlies rijst gekookt in mineraalwater
  • couscous of volkoren couscous gekookt in mineraalwater
  • parelgort gekookt in mineraalwater

Maximaal 3 opscheplepels, zonder saus. Alleen de volgende soorten, zowel rauw als vers uit blik, glas of diepvries.

  • aubergine
  • biet
  • bleekselderij
  • bloemkool
  • chinese kool
  • courgette
  • doperwten
  • ijsbergsla
  • knolselderij
  • knoflook
  • komkommer
  • koolraap
  • koolrabi
  • kropsla
  • mais
  • paprika
  • pastinaak
  • pompoen
  • prei
  • rabarber
  • rode kool
  • snijbonen
  • tomaat
  • tuinbonen
  • ui
  • witte kool
  • zuurkool

Maximaal 220 gram bereid gewicht per dag uit pot of blik. 

  • bruine bonen
  • witte bonen
  • kapucijners 
  • linzen

Maximaal 200 gram per dag van de volgende soorten:

  • aardbei
  • abrikoos
  • appel
  • braam
  • citroen
  • druif
  • framboos
  • grapefruit
  • mandarijn
  • kers
  • kruisbes
  • mango
  • meloen
  • peer
  • perzik
  • pruim
  • sinaasappel

In plaats van 1 portie fruit mag u 1 glas vruchtensap of 1 portie vruchtenmoes van de bovengenoemde soorten gebruiken.

  • mineraalwater
  • koffie, thee of bouillon gemaakt van mineraalwater
  • limonadesiroop zonder kleurstof e-127 verdund met mineraalwater
  • vruchtensap: maximaal 2 glazen als u geen fruit eet 
  • frisdrank of light-frisdrank: maximaal 3 glazen 
  • bier met vruchtensmaak: maximaal 2 glazen

  • krenten
  • rozijnen
  • hazelnoten
  • chips
  • kauwgom

Verpakte fabriekskoekjes zonder zeezout zoals:

  • biscuit
  • bastognekoek
  • bitterkoekje
  • café noir
  • kletskop
  • kokoskoek
  • krakeling
  • mueslireep/graanreep
  • roombotersprits
  • roomboterkoekje
  • speculaasje
  • stroopwafel
  • sultana

  • alle verse en gedroogde kruiden en specerijen zonder zeezout
  • specerijenmengsels zonder zeezout
  • vleeskruiden zonder zeezout
  • aromat
  • azijn
  • mosterd
  • ketjap
  • ketchup
  • tomatenpuree
  • aardappelmeel
  • maïzena
  • suiker 
  • zoetstof

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen. 

Afdeling Nucleaire Geneeskunde, locatie West, route 12
020 510 88 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.45 uur)
nucleairegeneeskunde@olvg.nl

Diëtist Amsterdam
Cynthia van Lochtenberg
06 2705 2853
info@dietistamsterdam.nl 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Diëtetiek van OLVG. Laatst gewijzigd: