Implantologie - kaakimplantaten : u kunt hiervoor terecht bij Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Kaakimplantaten zijn kunstwortels (meestal van titanium), die in het kaakbot geschroefd worden. Hierop kan een kroon, brug of kunstgebit geplaatst worden.

Er zijn verschillende soorten implantaten. Samen met de MKA-chirurg wordt bepaald welk implantaattype voor u het meest geschikt is. Ook wordt beoordeeld of er wel voldoende kaakbot is om een implantaat te plaatsen, en wat mogelijk kan worden gedaan om ontbrekend kaakbot aan te vullen.

Verloop

Voorbereiding

Als voorbereiding op de implantatie krijgt u altijd eerst een consultafspraak. Tijdens deze afspraak maken we röntgenfoto’s en onderzoekt de MKA-chirurg de mond. Hij bespreekt de mogelijkheden voor behandeling en de kosten van de behandeling met u. Eventueel wordt er nog een afspraak gemaakt voor het maken van een CBCT-scan of een ander aanvullend onderzoek.

U krijgt een recept mee voor een spoelmiddel om de mond te ontsmetten.

De behandeling

U krijgt een plaatselijke verdoving in uw mond. De MKA-chirurg maakt een snede in het tandvlees, boort een gaatje in het kaakbot en plaatst hierin het implantaat. Op het (holle) implantaat wordt een afsluitdopje geplaatst. Daarna hecht de MKA-chirurg het wondje met (oplosbaar) hechtdraad.

Na de behandeling

Na de behandeling voelt u nog enkele uren het verdoofde gevoel. Als de verdoving is uitgewerkt, is het normaal dat u klachten kunt hebben van pijn, zwelling en temperatuursverhoging. De pijn is goed te bestrijden met pijnstillers.

Na ongeveer 2 weken volgt een eerste controle door de MKA-chirurg. Eventueel wordt dan ook weer een röntgenfoto gemaakt, of worden de nog niet opgeloste hechtingen verwijderd.

Tips

Pijnstiller

Het kan verstandig zijn al voor de behandeling een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen) in te nemen om het grootste deel van de pijn nadien te voorkomen.

Roken & alcohol

Roken en alcohol vertragen de wondgenezing. Het is dus beter om dit de eerste dagen na de behandeling niet te doen.

Schoonhouden

Het is verstandig de dag van de ingreep de mond niet te spoelen om een eventuele nabloeding te voorkomen. U kunt wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. De dag na de ingreep mag ook de wond voorzichtig worden geborsteld met een zachte (hand-) tandenborstel.

Mondspoeldrank

Begin 2 dagen vóór de implantatie met het spoelen van uw mond met de voorgeschreven mondspoeldrank.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtchirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: