home

Huidallergietest Kindergeneeskunde

Als uw kind mogelijk allergisch is voor een bepaalde stof krijgt het een allergietest. Een allergische reactie is een reactie van het lichaam op een bepaalde stof. Deze stof noemen we een allergeen. Met een huid allergietest is snel te zien of uw kind antistoffen heeft tegen een allergeen. De test duurt ongeveer 10 minuten.

Over de huidallergietest

De huidallergietest wordt op 2 manieren uitgevoerd.

  • De test naar allergieën in de lucht, zoals boom, graspollen of huisstofmijt wordt gedaan door middel van druppels op de onderarm. In deze druppels bevinden zich de stoffen waar uw kind mogelijk allergisch voor is. Door de druppel heen wordt met een speldje in de bovenste huidlaag geprikt, kinderen voelen hier weinig van.
  • De test naar voedselallergieën wordt gedaan door eerst in het voedingsmiddel te prikken en vervolgens in de onderarm. Ook hier voelen kinderen weinig van.

Zo bereidt u zich voor

  • Gebruikt uw kind medicijnen tegen eczeem? Dan moet uw kind hiermee stoppen voor de test. Stop nooit op eigen initiatief met medicijnen maar bespreek dit met uw arts.
  • U mag 1 week voor de test geen corticosteroïdzalf smeren op de onderarm.
  • U mag 2 weken geen topicale calciumblokkers smeren op de onderarm.
  • Als er ernstig eczeem is op de onderarm geef dit dan aan ons door. De test kan dan niet doorgaan. Wij maken een nieuwe afspraak.
  • Het is niet nodig om voor de test te stoppen met inhalatiemedicatie of neusspray.
  • Op de dag van de huidtest mag uw kind geen zeep, bodylotion of zalf smeren op de onderarm. Dan kunnen de druppels van de arm glijden.

Zo gaat de huidallergietest

Een doktersassistente van de polikliniek Kindergeneeskunde voert de test uit bij uw kind. De test duurt ongeveer 10 minuten. U wacht daarna 15 minuten in de wachtkamer.

Het is belangrijk dat uw kind tijdens het wachten niet krabt in het testgebied. Er komen sowieso jeukende bultjes, dit hoeft niet te betekenen dat uw kind allergisch is.

Na de huidallergietest

Na de huidtest mag u kind gewoon de normale dagelijkse activiteiten doen.

Er kunnen reacties optreden na de allergietest. Meestal gebeurt dit direct en is dit een plaatselijke reactie zoals een rode jeukende bult op de plek waar getest is. Soms kan er ook later een zwelling ontstaan op de testplek. In zeldzame gevallen kan uw kind een loopneus, jeukende ogen, zwelling of benauwdheid krijgen door de test.

Wanneer moet u ons bellen?

Neem contact op als uw kind op de dag van de test klachten krijgt van benauwdheid, braken of zwelling.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Dagbehandeling Kindergeneeskunde, locatie West, W2, route 24
020 599 22 08 (di t/m vrij van 07.30 tot 16.00 uur)

afdeling Kindergeneeskunde, locatie West, route 24
020 510 89 07 (dag en nacht bereikbaar voor ouders)
Bezoek  14.30 - 19.00 uur

 

 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Kindergeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: