Hormoontherapie : u kunt hiervoor terecht bij Medische Oncologie

Sommige vormen van kanker zijn gevoelig voor hormonen. De tumor groeit dan onder invloed van hormonen. Bij vrouwen kan een tumor groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Bij mannen kan dit gebeuren door testosteron. Hormoontherapie blokkeert deze groei-impuls.

Kankersoorten die gevoelig kunnen zijn voor hormonen:

  • borstkanker
  • prostaatkanker
  • baarmoederkanker

Als blijkt dat u een vorm van kanker heeft die gevoelig is voor hormonen adviseert uw arts of verpleegkundig specialist u hormoontherapie. Het voorgeschreven medicijn imiteert het hormoon dat betrokken is bij de groei van de tumor en zorgt ervoor dat het echte hormoon geen groei-impuls kan afgeven.

OLVG, locatie Oost heeft een hormoonspreekuur. In dit spreekuur krijgt u van een oncologieverpleegkundige voorlichting en begeleiding bij de start van de hormoontherapie.

Hoe werkt hormoontherapie?

Hormoontherapie legt de oestrogeenproductie stil of blokkeert deze bij vrouwen. Bij mannen stopt de testosteronproductie. U kunt hormoontherapie krijgen in de vorm van tabletten of in de vorm van maandelijks of driemaandelijkse injecties. Onderdeel van hormoontherapie kan ook het verwijderen van de eierstokken inhouden. Dit gebeurt alleen bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn.

Hoe lang duurt hormoontherapie?

De duur van de behandeling hangt af van de kans op genezing. Als hormoontherapie aanvullend (adjuvant) wordt gegeven aan een operatie en eventueel radiotherapie en/of chemotherapie, dan duurt de hormoontherapie vijf tot 10 jaar.
Als u niet meer kunt genezen, kan de hormoontherapie worden voorgeschreven om de groei van de tumor(en) hiermee te remmen. Dan wordt de behandeling gegeven zolang het werkt.

Bijwerkingen van hormoontherapie

Hormoontherapie wordt over het algemeen goed verdragen. De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

  • Vrouwen kunnen bijwerkingen krijgen die lijken op overgangsklachten, zoals opvliegers, gewrichtsklachten, start stijfheid, vocht vasthouden en stemmingswisselingen
  • Mannen merken dat de seksuele opwinding minder wordt of verdwijnt omdat de aanmaak van mannelijke hormonen stopgezet wordt.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Medische Oncologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Medische Oncologie van OLVG. Laatst gewijzigd: