home

Hersenletsel : u kunt hiervoor terecht bij Revalidatiegeneeskunde

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen die iemand tijdens zijn of haar leven oploopt.

Hoe ontstaat het?

De schade kan zowel van binnenuit, als van buitenaf veroorzaakt worden. Oorzaken die van binnenuit komen, zijn bijvoorbeeld een beroerte (CVA), een hersentumor of een ziekte, zoals hersen(vlies)ontsteking of hersenbeschadiging na reanimatie. Oorzaken van buitenaf zijn bijvoorbeeld een hersenkneuzing (contusio) door een verkeersongeluk of een verwonding door een voorwerp. 

Klachten

  • Er kunnen lichamelijke beperkingen optreden, als gevolg van halfzijdige verlamming of evenwichtsstoornissen.
  • Er kunnen communicatieproblemen ontstaan, omdat men moeite heeft met praten, schrijven, lezen, begrijpen en/of onthouden.
  • Ook kan men last krijgen van concentratie- of oriëntatieproblemen.
  • Soms komt het voor dat een deel van het gezichts- of reukvermogen uitvalt of kunnen psychische problemen, zoals emotionele of gedragsmatige veranderingen, optreden.

Behandeling

De revalidatiebehandeling staat onder begeleiding van de revalidatiearts. De revalidatiearts is werkzaam in OLVG en in dienst bij Reade, het expertisecentrum voor revalidatiegeneeskunde. Samen met logopedisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, verpleging, psychologen en andere artsen wordt de revalidatiebehandeling vormgegeven.

Het doel van de revalidatie is om zo zelfstandig mogelijk te kunnen bewegen en functioneren. Eén keer in de week vindt er een overleg plaats met alle betrokken disciplines. Daar wordt besproken hoe het met de patiënt gaat en of verdere revalidatie noodzakelijk is.

Over Reade

Reade biedt specialistische revalidatiegeneeskunde en reumatologie en een compleet aanbod aan behandelprogramma’s en behandelmethoden voor volwassenen, jongeren én kinderen. Daarnaast bieden zij extra diensten die gericht zijn op een zo goed mogelijke terugkeer naar eigen omgeving. Jaarlijks maken ruim 7.000 cliënten gebruik van de behandelprogramma’s en behandelmethoden van Reade voor volwassenen, jongeren en kinderen. Reade is specialist op het gebied van neurorevalidatie en is gevestigd op diverse locaties, verspreid in en rond Amsterdam.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Revalidatiegeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Revalidatiegeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: