home

Hepatitis : u kunt hiervoor terecht bij Maag-, Darm- en Leverziekten

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Er zijn verschillende soorten hepatitis, omdat een ontsteking van de lever verschillende oorzaken kan hebben. De klachten lijken vaak op elkaar, maar de behandeling is verschillend.

Verschillende soorten hepatitis

Hepatitis A

Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Deze leverontsteking wordt overgedragen door voedsel en drinkwater dat besmet is. Hepatitis A geneest vanzelf.

Hepatitis B

Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Hepatitis B kan een ernstige leverontsteking veroorzaken die vanzelf over kan gaan maar ook chronisch kan worden. Hepatitis B wordt overgedragen via bloedbloedcontact en via onveilige seks.

Hepatitis C

Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Hepatitis C is een ernstige leverontsteking die in de meeste gevallen chronisch is. Hepatitis C wordt overgedragen via bloedbloedcontact.

Auto-immuun hepatitis

Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een auto-immuunziekte. Dit is een ziekte van het afweersysteem. Het lichaam maakt antistoffen tegen eigen levercellen aan, waardoor deze aangevallen worden en beschadigd kunnen raken.

Alcoholische hepatitis

Leverontsteking die ontstaat door langdurig alcoholgebruik. In eerste instantie veroorzaakt langdurig alcoholgebruik vaak leververvetting. Dit kan op den duur overgaan in hepatitis: alcoholische hepatitis.

NASH (= Niet Alcoholische Steatose Hepatitis)

Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door niet alcoholische leververvetting (steatose). Dit kan ontstaat door bijvoorbeeld overgewicht, het metabool syndroom of als gevolg van diabetes type 2.

Hepatitis-behandelcentrum

OLVG is een gecertificeerd Hepatitis-behandelcentrum. In OLVG behandelen en begeleiden we patiënten met alle soorten hepatitis. Wij behandelen vooral chronische hepatitis B en C.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van OLVG. Laatst gewijzigd: