home

Hepatitis : ontsteking van de lever

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Een ontsteking van de lever kan verschillende oorzaken hebben. Hierdoor zijn er ook verschillende soorten hepatitis. De klachten van de verschillende soorten hepatitis lijken vaak op elkaar, maar de behandeling is verschillend. OLVG is een hepatitis-behandelcentrum. OLVG behandelt vooral chronische hepatitis B en C.

Over hepatitis

De lever is een belangrijk orgaan. De lever filtert het bloed en is belangrijk bij de spijsvertering. Ook slaat de lever vitamines en nuttige stoffen op.

Als de lever ontstoken is, heet dat hepatitis. Een van de kenmerken van hepatitis is een gele verkleuring van de huid of van het oogwit. Dit wordt geelzucht genoemd. Hepatitis kan griepachtige klachten veroorzaken. In ernstige gevallen ontstaan stollingsstoornissen en sufheid. 

Dit zijn de verschillende soorten van hepatitis:

Hepatitis A

Hepatitis A is een ontsteking van de lever die ontstaat door een virus. Patiënten worden ziek door besmet voedsel of water. Er is geen behandeling mogelijk.
Hepatitis A verdwijnt vanzelf en duurt meestal niet langer dan 6 weken.
Het is mogelijk om te vaccineren tegen hepatitis A

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door een virus. Hepatitis B wordt overgedragen van moeder op kind bij de geboorte, via bloedcontact of via onveilige seks. Hepatitis B kan vanzelf overgaan, maar kan ook in het lichaam blijven.
Als hepatitis B in het lichaam blijft heet dit chronische hepatitis B.
Het is mogelijk om te vaccineren tegen hepatitis B.

Hepatitis C

Hepatitis C is een ontsteking van de lever die ontstaat door een virus. Hepatitis C wordt overgedragen via bloed. Hepatitis C gaat vaak niet vanzelf over. Als hepatitis C niet vanzelf overgaat, heet dit chronische hepatitis C.
Het is niet mogelijk om te vaccineren tegen hepatitis C.

Auto-immuun hepatitis

Soms komt hepatitis niet van een virus, maar valt het lichaam eigen levercellen aan. De levercellen raken beschadigd. Hierdoor ontstaat een ontsteking. Dit heet auto-immuun hepatitis.  

Alcoholische hepatitis

Alcohol beschadigt levercellen. Bij langdurig alcoholgebruik wordt de lever groter doordat de lever meer vet opslaat. Dit heet leververvetting. Leververvetting kan een ontsteking veroorzaken. Deze ontsteking heet alcoholische hepatitis.

Steatotische leverziekte of SLD

Soms komt een leververvetting niet door alcohol, maar door een andere ziekte. Als de leververvetting dan een ontsteking veroorzaakt, dan heet dit MASH . Deze afkorting staat voor Metabole disfunctie geassocieerde steato hepatitis.
Ziekten die leververvetting kunnen veroorzaken zijn overgewicht, het metabool syndroom en diabetes type 2.

Hepatitis-behandelcentrum

OLVG is een gecertificeerd Hepatitis-behandelcentrum. Een speciaal team van zorgverleners behandelt en begeleidt een patiënt met hepatitis.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten, locatie Oost, P1
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
MDL-polikliniek@olvg.nl

Polikliniek Maag-, Darm en Leverziekten, locatie West, route 14
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
MDL-polikliniek@olvg.nl

Endoscopie- en Behandelafdeling, locatie Oost
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Endoscopie afdeling, locatie West, route 16
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van OLVG. Laatst gewijzigd: