home

Ejectiefractie hart pompfunctie : onderzoek naar de pompfunctie van de hartspier

Een ejectiefractie is een onderzoek naar de pompfunctie van het hart. Met dit onderzoek kunnen we de pompfunctie van de hartspier zien. Voor het onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof via een injectie. De radioactieve vloeistof veroorzaakt geen schade aan uw gezondheid of omgeving. U plast de radioactieve vloeistof gewoon weer uit. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Over de ejectiefractie

Met de gammacamera onderzoek zien we hoe goed de hartspier het bloed uit het hart pompt. Een gammacamera is een fotoapparaat.
De gammacamera scant de radioactieve straling in het lichaam en zet deze om in beelden.
De gammacamera komt dicht bij uw lichaam om foto’s te maken maar raakt niet uw huid.

Foto van een Spect-CT scan in OLVG.

Zo bereidt u zich voor

Bent u zwanger of mogelijk zwanger?

Neem dan voor het onderzoek contact op met uw arts. Tijdens een zwangerschap doen we liever geen onderzoek met straling.

Geeft u borstvoeding?

Via de borstvoeding krijgt uw baby een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof binnen. Wij adviseren u om de borstvoeding tot 24 uur na het onderzoek af te kolven en weg te gooien.

  • Draag geen kleding met metaal, zoals metalen ritsen, knopen of sieraden. Metaal houdt de straling tegen. De foto kan mislukken als u kleding met metaal draagt.
  • Bij dit onderzoek gebruiken we een radioactieve vloeistof. Daarom mag u geen zwangere vrouw of een kind jonger dan 10 jaar meenemen naar dit onderzoek.

Zo gaat het onderzoek

  • U krijgt tijdens dit onderzoek 2 injecties.
  • Eerst krijgt u een injectie met een bindende vloeistof in uw arm. Na ongeveer 20 minuten krijgt u een 2e injectie in de andere arm met een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof. De radioactieve vloeistof gaat samen met de bindende vloeistof via de bloedbaan naar uw hart.
  • Na de 2e injectie maken we beelden van het hart met een speciale camera: een gammacamera.
  • De gammacamera moet dicht bij het lichaam komen om de opnamen van het hart zo scherp mogelijk te krijgen. Probeer niet te bewegen als de foto gemaakt wordt. Voor een goede kwaliteit van de foto is het belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt.
  • Tijdens de opnamen van het hart controleert een ECG-apparaat uw hartritme.

Naar huis

Na het onderzoek mag u meteen naar huis.

Adviezen voor thuis

Wij adviseren u meer water te drinken na het onderzoek. U plast de radioactieve vloeistof dan sneller uit.

Zo gaat het verder

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde, locatie West, route 12
020 510 88 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.45 uur)
nucleairegeneeskunde@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: