Inloggen met DigiD
Download de MijnOLVG-app in de App Store of Google Play Store of ga naar www.mijnolvg.nl. Log daarna eenvoudig in met uw DigiD.
Veel gezocht: Vacatures, Orthopedie, Bloedafname
MijnOLVG is het patiëntenportaal van OLVG. In MijnOLVG kunt u uw medische gegevens zien. Op elk moment, wanneer het u uitkomt. OLVG breidt MijnOLVG steeds verder uit, zodat u zelf meer digitaal kunt regelen. Met MijnOLVG kunnen we u sneller helpen.
Een CT-scan maakt in 1 keer foto’s van alle kanten van de binnenkant van een lichaamsdeel. Een CT-scan gebeurt met röntgenstralen. Met een CT-scan is het mogelijk om ziektes of afwijkingen op te sporen. De hoeveelheid straling is klein en niet gevaarlijk.
Tijdens het onderzoek krijgt u jodiumhoudend contrastmiddel via een infuus in een bloedvat. Wij controleren van tevoren uw nierfunctie. Hiervoor moet u minstens 1 dag voor het onderzoek bloed laten prikken. Wanneer de nierfunctie niet bekend is, mag u geen contrastmiddel krijgen. Het onderzoek kan dan niet doorgaan. Als er extra maatregelen nodig zijn als uw nierfunctie te laag is, nemen wij contact met u op.
Heeft u een allergische reactie gehad na jodiumhoudend contrastmiddel bij een eerder onderzoek? Meld dit dan voor het onderzoek aan uw arts.
Op het moment dat u het contrastmiddel krijgt, kunt u het volgende merken:
Deze bijwerkingen verdwijnen binnen een paar minuten.
Bent u zwanger of mogelijk zwanger?Neem dan voor het onderzoek contact op met uw arts. Bij onderzoek van sommige lichaamsdelen doen we liever geen onderzoek met straling. Geeft u borstvoeding?Contrastvloeistof heeft geen invloed op de moedermelk. Na het onderzoek kunt u uw baby gewoon borstvoeding geven. |
U kunt uw medicijnen gewoon blijven gebruiken. Gebruikt u medicijnen om een stijve penis te krijgen zoals Viagra? Deze medicijnen mag u 24 uur voor de CT-scan niet gebruiken.
U moet 1 uur en 30 minuten voor het onderzoek volledig nuchter zijn. Dit betekent dat u 1 uur en 30 minuten voor het onderzoek niet mag eten, drinken of roken.
Let op:
Op de dag van het onderzoek mag u geen koffie of cafeïne houdende dranken drinken.
Na het onderzoek kunt weer koffie of cafeïne houdende dranken drinken.
U meldt zich 1 uur en 30 minuten vóór de CT-scan op de Cardio Lounge in OLVG West.
Een verpleegkundige helpt u bij de voorbereiding op de CT-scan:
Een verpleegkundige brengt u na de voorbereiding naar de afdeling Radiologie.
Op de afdeling Radiologie wordt de CT-scan gemaakt.
De laborant plakt speciale plakkers op uw borstkas. Via deze plakkers wordt uw hartslag gecontroleerd tijdens de CT-scan.
U meldt zich 1 uur en 30 minuten vóór de CT-scan op de Cardio Lounge in OLVG West.
Een verpleegkundige helpt u bij de voorbereiding op de CT-scan:
Een verpleegkundige brengt u na de voorbereiding naar de afdeling Radiologie.
Op de afdeling Radiologie wordt de CT-scan gemaakt.
De laborant plakt speciale plakkers op uw borstkas. Via deze plakkers wordt uw hartslag gecontroleerd tijdens de CT-scan.
De CT-scan is er ook voor patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben.
Om medische redenen krijgen deze patiënten altijd voorrang.
Soms is uw CT-scan daarom iets later dan afgesproken. Wij vragen hiervoor uw begrip.
U krijgt de uitslag van de CT-scan niet meteen na het onderzoek.
U krijgt de uitslag van uw cardioloog tijdens uw eerstvolgende afspraak.
Tijdens of na een onderzoek kunnen klachten ontstaan.
Bij dit onderzoek bestaat een kleine kans op de volgende complicaties:
Na het onderzoek is er een hele kleine kans dat u een allergische reactie krijgt op het jodiumhoudend contrastmiddel. U krijgt dan bijvoorbeeld huiduitslag, jeuk of u moet vaak niezen.
De klachten gaan vaak binnen 1 dag vanzelf over. Als de klachten na 1 dag niet overgaan of u heeft meer de klachten neem dan contact op met afdeling Radiologie. 's Avonds of in het weekend belt u met de huisartsenpost.
Op een CT-scan kunnen artsen meer details zien dan op een röntgenfoto. Lees hier meer over op Thuisarts.
De CT-scanner maakt met de foto’s een 3D-foto van het lichaam. 3D betekent dat er diepte op te zien is. Hierdoor is duidelijker te zien hoe het lichaam en de organen eruit zien. Dit komt omdat bij een CT-scan de röntgenstralen van alle kanten komen. Bij een gewone röntgenfoto komen de röntgenstralen van 1 kant.
Een CT-scan maken duurt iets langer dan een röntgenfoto maken. Ook wordt meer röntgenstraling gebruikt dan bij een röntgenfoto.
Bij een CT-scan wordt meer röntgenstraling gebruikt dan bij een röntgenfoto. Daarom laten artsen alleen een CT-scan maken als het nodig is. Er wordt zo weinig mogelijk straling gebruikt.
U hoeft tijdens de CT-scan geen bescherming te dragen (zoals een loodschort). Ook niet als u vaker een CT-scan krijgt. Als u bescherming draagt, kunnen er geen goede beelden van uw lichaam gemaakt worden.
Soms moet u vaker een CT-scan krijgen. Bijvoorbeeld als de artsen willen weten hoe een ziekte bij u gaat. Hierdoor wordt de kans op schade een klein beetje groter.
Uw arts kan dit met u bespreken. Samen kunt u beslissen wat u gaat doen.
Vertel het aan uw arts als u zwanger bent of zwanger kunt zijn. Bij sommige onderzoeken is de kans een klein beetje groter dat de straling schade veroorzaakt bij uw ongeboren baby. Soms is het beter om dan geen CT-scan te maken. U kunt hier meer over lezen op Thuisarts.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl
Cardio Lounge, locatie West, route 36
020 510 82 63 (op werkdagen van 08.00 tot 15.30 uur)
For translating the text, please follow the instructions below:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose 'Vertalen'.
3. Select the preferred language.
4. You can now read and/or listen to the translated text.
Please note that the text has been translated using third-party software. The most accurate translation possible was generated; however, no automated translation is perfect, and automated translations are not a replacement for human translators. Translations are offered as a service to the users of this website. There is no guarantee that the translation will be accurate, reliable or correct. OLVG is in no way responsible for the actual translation. If you have any questions, you should always consult your doctor.
Met "compleet" werkt alles het best. Maar je kunt ook kiezen voor een ander niveau. Je keuze kun je natuurlijk altijd aanpassen.