Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Een hagelkorreltje (chalazion) is een verstopt geraakt talgkliertje aan de binnenkant van uw ooglid. Daardoor ontstaat langzaam een bultje, in de loop van enkele weken tot maanden.
Er ontstaat langzaam een knobbeltje in het ooglid. Dat knobbeltje is hard en doet geen pijn.
Een hagelkorreltje kan enkele millimeters tot een centimeter groot worden. Als het bultje groot is, kan het op uw oog drukken of in de weg zitten. Daardoor kunt u moeite hebben met zien.
Meestal zit het bultje in het bovenste ooglid. Als u aan de binnenkant van het ooglid kijkt, kan het bultje er grijs uitzien. Heel soms gaat het knobbeltje open aan de binnenkant van het ooglid. De inhoud die dan naar buiten komt, is wit of gelei-achtig.
Normaal doet een hagelkorreltje geen pijn. Maar als het bultje gaat ontsteken, kunt u er wel pijn aan hebben.
Een andere zwelling in het ooglid is een strontje. Een strontje lijkt erg op een hagelkorreltje. Maar een strontje is rood en pijnlijk en ziet er meer uit als een puistje.
Bij een hagelkorreltje raakt de uitgang van een talgklier in het ooglid verstopt. Dit kan komen door een propje ingedroogd huidsmeer (talg). Hierdoor kan de talg uit het kliertje niet meer naar buiten en hoopt zich op. Zo ontstaat er een bultje.
U heeft een iets grotere kans op een hagelkorreltje bij:
Een hagelkorreltje kan ontstoken raken. Dit komt door bacteriën. Dan kan het bultje pijn gaan doen.
Soms ontstaat een hagelkorreltje uit een strontje. U heeft dan eerst een pijnlijk, rood puistje in het ooglid. Dat puistje verandert in een hard, pijnloos knobbeltje: een hagelkorreltje.
U kunt afwachten of het hagelkorreltje vanzelf over gaat. Er zijn een paar dingen die u zelf kunt doen. Hierdoor kan het bultje sneller genezen.
Warm kompresHet is de bedoeling is dat u de talg uit het bultje richting de rand van het ooglid masseert. Masseer bijvoorbeeld nadat u een warm kompres heeft gebruikt. Uw huid is dan zachter.
Heeft u een hagelkorreltje en een ontsteking van de randen van de oogleden? Maak de oogleden dan 2 keer per dag schoon: verwarm, masseer én poets de oogleden. Hoe u dit doet, ziet u in het filmpje over het poetsen van de oogleden.
ContactlenzenEen hagelkorreltje kan geen kwaad en hoeft op zich niet behandeld te worden. Bij ongeveer de helft (50%) van de mensen verdwijnt het bultje vanzelf binnen 6 maanden. U kunt dus eerst afwachten of het vanzelf weg gaat.
Er zijn geen medicijnen die helpen bij een hagelkorreltje.
Gaat het bultje niet vanzelf weg? En zit het in de weg? Ziet u er minder goed door? Of vindt u het lelijk? Dan kunt u het laten behandelen. Er zijn twee mogelijkheden:
Bespreek met uw huisarts welke behandeling het beste bij u past. Bij de meeste mensen verdwijnt het bultje door de behandeling. Als het hagelkorreltje ontstoken is, moet u wel eerst afwachten tot de ontsteking voorbij is.
Kleine operatieVoordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
De informatie over hagelkorreltje is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-behandelrichtlijn Hordeolum en chalazion.
Uw huisarts kan u verwijzen naar de oogarts om een hagelkorreltje weg te laten halen. U krijgt dan een afspraak op de polikliniek Oogheelkunde.
Soms komt een hagelkorreltje terug op een andere plaats in het ooglid. Dan volgt dezelfde behandeling.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Oost, route P3
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl
Polikliniek Oogheelkunde, locatie West, route 2
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl
Polikliniek Oogheelkunde, Spuistraat
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
oogheelkunde@olvg.nl