home

Gynaecomastie - borstoperatie bij mannen : u kunt hiervoor terecht bij Plastische, reconstructieve, en handchirurgie

Mannen kunnen overmatige borstvorming hebben. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Indien de borstvorming overmatig is wordt dit gynaecomastie genoemd. Het is vaak niet duidelijk waarom er een teveel aan borstweefsel ontstaat. Oorzaken kunnen zijn: overgewicht, een onderliggende ziekte of het gebruik van bepaalde medicijnen. Voor het uitzoeken van de onderliggende oorzaak wordt u vaak naar de afdeling Interne Geneeskunde verwezen. Het weghalen van het overmatige weefsel kan bij de afdeling Plastische Chirurgie gebeuren. Een operatie aan gynaecomastie wordt niet altijd vergoed en moet bij uw verzekering worden aangevraagd.

Verloop

Voorbereiding

Een operatie aan de borsten gebeurt meestal onder algehele verdoving. Soms wordt de ingreep onder lokale verdoving uitgevoerd. Verder zal de ingreep vaak op de dagbehandeling plaatsvinden. Dit houdt in dat u niet in het ziekenhuis hoeft te overnachten. Medicijnen, al dan niet op doktersvoorschrift, kunnen bijwerkingen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat u aan uw chirurg vertelt of u medicijnen gebruikt.

Verder heeft roken een slechte invloed op de wondgenezing en het herstel na de ingreep. Om het risico op problemen te minimaliseren wordt u aangeraden om minstens 6 weken voor de ingreep niet te roken.

Behandeling

De plastisch chirurg maakt een snede rondom de tepel. Via de snede wordt het overmatige klierweefsel verwijderd. In sommige gevallen zal ook overtollig vetweefsel en/of overtollige huid worden weggehaald. Dit is afhankelijk van de ernst van de borstvorming. De huid wordt weer gesloten met oplosbare hechtingen. Soms plaatst de plastisch chirurg enkele slangetjes (drains). Deze drains zorgen voor de afvoer van wondvocht en bloed.

Nazorg

U krijgt van de afdeling of poli een speciale borstband. Deze band helpt zwelling tegen te gaan.

Na de operatie doet u er goed aan om 6 weken rustig aan te doen. U mag 6 weken niet tillen of sporten en het wordt u zeer sterk afgeraden te roken tot 6 weken na de operatie.

Neem bij ernstige pijn, roodheid, zwelling of koorts altijd contact op met het ziekenhuis!

Tips

Overgewicht?

Gynaecomastie kan verdwijnen door afvallen.

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische, reconstructieve, en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: