home

Groep B-streptokokken en zwangerschap : u kunt hiervoor terecht bij Verloskunde

De ‘groep-B-streptokok’ (GBS) is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor de zwangere vrouw en haar kind, maar in enkele gevallen wordt de baby ernstig ziek door een infectie met deze bacterie.

Hoe vaak komen GBS voor bij zwangere vrouwen?

GBS komen bij één op de vijf volwassenen voor zonder dat er klachten zijn. Eén op de vijf zwangere vrouwen draagt deze bacteriën bij zich, zij worden dragers genoemd. De GBS bevinden zich samen met andere bacteriën in de darmen. Vaak zijn ze ook in de baarmoedermond of vagina te vinden zonder dat er klachten zijn. Soms veroorzaken ze een blaasontsteking. Ze zijn dan in een kweek van de urine te vinden.

De gevolgen van GBS voor pasgeboren baby's

Ongeveer de helft van de vrouwen die deze streptokokken bij zich dragen, geeft ze tijdens de bevalling door aan hun kind. We weten dat één op de vijf zwangere vrouwen (20%) draagster is. Dit heeft tot gevolg dat 10% van alle pasgeboren baby’s met GBS besmet wordt. De bacteriën zijn dan alleen op de huid of slijmvliezen van het kind aanwezig, en de baby wordt er niet ziek van.

Van alle pasgeborenen wordt ongeveer één op de duizend ziek door een infectie met GBS. De bacteriën dringen dan ook het lichaam binnen. Het kind kan dan zeer ernstig ziek zijn. Kinderen van moeders die GBS-draagster zijn worden in één op de honderd gevallen ziek. Deze ziekte kan meestal goed behandeld worden met een antibioticum.

Welke baby’s hebben een verhoogde kans om ziek te worden door een infectie met GBS?

In een aantal gevallen weten we dat de baby wel een verhoogde kans loopt op ziekte door een GBS-infectie:

  • Vroeggeboorte (zwangerschapsduur minder dan 37 weken)
  • Langdurige gebroken vliezen (langer dan 18-24 uur)
  • Temperatuurverhoging van moeder tijdens de bevalling (hoger dan 37,8-38,0 graden Celsius)
  • Een blaasontsteking door GBS bij de moeder tijdens de zwangerschap
  • Een eerder kind met GBS-ziekte

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Verloskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: