Gordelroos : u kunt hiervoor terecht bij Pijncentrum

Gordelroos ofwel herpes zoster is een virale aandoening waarbij eenzijdige, begrensde, bandvormige huiduitslag met blaasjes en pijnklachten ontstaan.

Hoe ontstaat het?

Gordelroos ontstaat door het weer actief worden van het varicella zoster virus, waarmee men in de kinderjaren besmet is geweest en wat toentertijd tot waterpokken heeft geleid. Na genezing van de waterpokken, trekt het virus zich terug in bepaalde zenuwknopen. Bij het ouder worden neemt de afweer tegen het virus af, waardoor het virus zich vanuit de zenuwknoop verspreidt naar de huid waar het de typische huidklachten en pijn veroorzaakt. Dit kan op meerdere plekken in het lichaam voorkomen, meestal op de romp.

Klachten

De eerste symptomen zijn ernstige pijn of jeuk. De pijn is meestal hevig en gaat gepaard met branderigheid, een kloppend gevoel en overgevoeligheid van de aangedane huid. Dit is in combinatie met roodheid en met vocht gevulde blaasjes. De blaasjes vormen korstjes en kunnen blijvende littekens geven. De roodheid duurt meestal 3 tot 6 weken. Is er sprake van een actieve infectie (blaasjes)? Vermijd dan contact met baby’s en kleine kinderen.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijncentrum.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Pijncentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: