home

Gehoorgang verruimen : u kunt hiervoor terecht bij Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Een te nauwe toegang tot de gehoorgang, de meatus, kan bijvoorbeeld aanleiding zijn tot steeds terugkerende ontstekingen. Bij meatoplastiek wordt de gehoorgang verruimd.

Verloop

Voorbereiding

Met uitzondering van bloedverdunners kunt u eventuele medicijnen gewoon blijven gebruiken.

  • Neem over het gebruik van bloedverdunners contact op met de trombosedienst of de arts die u de tabletten heeft voorgeschreven. Die vertelt u hoeveel dagen vóór de dagbehandeling u moet stoppen met deze medicijnen.
  • Als u medicijnen voor astma of diabetes gebruikt, brengt u die dan mee.
  • Gebruik gedurende een week voor de ingreep geen aspirine of aspirinehoudende middelen. Ook na de ingreep is aspirinegebruik niet toegestaan.

De behandeling

Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoeksbank. Uw hoofd wordt afgedekt met een steriele doek die het oor vrij laat. Er wordt een tampon in het oor geplaatst. De KNO-arts maakt vervolgens een huidsnede in de oorschelp ter hoogte van de gehoorgang.

Dan wordt de huid, het bindweefsel en kraakbeen van de oorschelp verwijderd. Ten slotte hecht de arts de huid op zo’n manier dat er een ruimere toegang tot de gehoorgang ontstaat. Na de operatie wordt het oor verbonden.

Verdoving

Om de behandeling goed en pijnloos uit te voeren, wordt u door de behandelend arts lokaal verdoofd. Dit gebeurt door middel van kleine prikjes in het oor. Dat is even vervelend, maar van de rest van de behandeling zult u niet veel last hebben.

Duur van de behandeling

De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.

Controle-afspraak

Bij uw ontslag wordt een afspraak gemaakt op de polikliniek bij de arts die de operatie heeft uitgevoerd, één week na de behandeling. De tampon wordt twee à drie dagen na de behandeling verwijderd.

Nazorg

Wij adviseren de eerste dag thuis te blijven. Het nemen van een warme douche raden wij de eerste dag af. Daarna kunt u gewoon douchen, als u ervoor zorgt dat het oor droog blijft.

Pijnbestrijding

Als u last krijgt van wondpijn, kunt u 500 milligram paracetamol innemen, maximaal 5 per dag. Het gebruik van aspirine is niet toegestaan.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: