home

Flapoor of afstaande oren - correctie : u kunt hiervoor terecht bij Plastische, reconstructieve, en handchirurgie

Flaporen of afstaande oren kunnen gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie (otoplastiek). De ingreep kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer 5-6 jaar.

Verloop

Voorbereiding

Het rechtzetten van de afstaande oren wordt meestal onder algehele verdoving gedaan. Medicijnen, al dan niet op doktersvoorschrift, kunnen bijwerkingen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat u aan uw chirurg vertelt of u medicijnen gebruikt.

Verder heeft roken een slechte invloed op de wondgenezing en het herstel na de ingreep. Om het risico op problemen te minimaliseren, wordt u aangeraden om minstens 6 weken voor de ingreep niet te roken.

De behandeling

Bij de operatie wordt een snede aan de achterkant van het oor gemaakt. Het kraakbenige skelet van het oor wordt geremodelleerd door kleine krasjes in het kraakbeen te zetten. De huid wordt weer gesloten en er wordt een tulbandverband aangebracht.

Na de behandeling

Na de operatie krijgt u een strak verband om uw hoofd. Dit verband moet 5 tot 7 dagen blijven zitten. Als dit verband verwijderd is, moet u nog ongeveer 4 weken ’s nachts een haarband of een zwachtel dragen ter bescherming van uw oren. Kleine kinderen moeten ook overdag een zweetband ter bescherming dragen.

Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog maandenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk zal dit verdwijnen.   

Neem bij ernstige pijn, roodheid, koorts of nabloeden altijd contact op met het ziekenhuis!

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische, reconstructieve, en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: