home

Fibroscan : u kunt hiervoor terecht bij Maag-, Darm- en Leverziekten

Een fibroscan is een onderzoek waarbij gemeten wordt hoeveel littekenweefsel er in de lever zit. Dit littekenweefstel wordt fibrose genoemd. Door fibrose kan de lever slechter gaan werken. Als bekend is hoeveel fibrose er in de lever zit, kan de arts beter bepalen welke behandeling bij u past. Alle patiënten met een (chronische) leverziekte kunnen fibrose krijgen. Dit geldt ook voor patiënten met een chronische leverziekte die is veroorzaakt door een virusinfectie, zoals hepatitis B of C. We kunnen het littekenweefsel meten met een apparaat, de fibroscan. Door fibrose kan de lever slechter gaan werken. Ernstige fibrose kan leiden tot het verschrompelen van de lever. Dit heet cirrose. Het kan ernstige aandoeningen veroorzaken, zoals slokdarmbloedingen en zelfs kanker in de lever. Als bekend is hoeveel fibrose er in uw lever zit, kan de arts beter bepalen welke behandeling bij u past.

Verloop

Voorbereiding

Wij vragen u om 3 uur voor het onderzoek niets meer te eten of te drinken. Dit kan de uitslag van de meting beïnvloeden.

Dit onderzoek kan niet uitgevoerd worden als u zwanger bent. Ook is van belang dat u aangeeft of u een pacemaker of interne defibrillator heeft, of dat er een ander elektronisch apparaat is aangesloten aan uw lichaam. Verder behoeft de Fibroscan geen specifieke voorbereiding.

Het onderzoek

Het onderzoek met de fibroscan is een eenvoudig echo-onderzoek. Het apparaat werkt met geluidsgolven. Een soort microfoon, de echokop, zendt de geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden die u op een monitor kunt zien.

Met de fibroscan meten we hoe soepel en stevig de lever is. Daardoor weten we meer over de mate van fibrose. Het onderzoek is minder goed uit te voeren bij patiënten met ernstig overgewicht en patiënten met veel vocht in de buik.

Het onderzoek duurt 10 tot 15 minuten en doet geen pijn. Indien nodig is zal er ook een miltmeting worden gedaan. Het onderzoek kan daardoor ongeveer 15 minuten langer duren.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van de Fibroscan wordt aan uw behandelend arts doorgegeven. Uw behandelend arts zal de uitslagen van de meting met u doornemen.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van OLVG. Laatst gewijzigd: