Elleboog - Slijtage elleboog : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Wat is het?

Slijtage van de elleboog wordt ook wel artrose genoemd. Bij artrose is de kwaliteit van het kraakbeen afgenomen. Normaal is het gewrichtsoppervlak glad en bij artrose wordt dit dun, brokkelig en soms verdwijnt het helemaal. Als gevolg van artrose kan het gewricht veranderen en kunnen randwoekeringen en botuitsteeksels (osteofyten) ontstaan. Dit kan voor een bewegingsbeperking zorgen van het elleboog gewricht.

Hoe ontstaat het?

Artrose kan ontstaan door veroudering van het kraakbeen, een botbreuk (trauma) in het verleden, chronische belasting (zwaar werk of intensief sporten) of als gevolg van ontsteking van het gewricht (reumatoïde artritis). Bij reumatoïde artritis zijn vaak meerdere gewrichten aangetast.

Klachten

Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt, hoeft dit niet gelijk tot klachten te leiden. Klachten die bij artrose van de elleboog horen zijn:

  • Pijn: dit treedt met name op bij het buigen en strekken van de elleboog. Het is vaak wisselend van dag tot dag. Gedurende de dag neemt de pijn vaak toe.
  • Startpijn. Dit zijn pijnklachten die ontstaan nadat de elleboog een tijdje niet gebruikt is. Bij een vergevorderd stadium van artrose kan er ook nachtpijn optreden.
  • Stijfheid: met name na een periode van rust kan het gewricht stijf zijn, dit heet startstijfheid. Ook kan het in de ochtend stijver aanvoelen dan normaal. Meestal trekt dit weer weg na bewegen van de elleboog.
  • Bewegingsbeperking: door de pijn en stijfheid van de artrose en de eventuele osteofyten kan de elleboog minder goed bewegen. Buigen en strekken gaat hierdoor moeizamer.
  • Zwelling: door een ontstekingsreactie in het gewricht kan vocht ontstaan, waardoor de elleboog gaat zwellen. Een ontstekingsreactie is een normale reactie bij artrose.

Behandeling

De behandeling van artrose van de elleboog, is in de eerste plaats zonder operatie (conservatief).

Fysiotherapie

Veel van de klachten door spieren en pezen verminderen door het volgen van behandeling door een fysiotherapeut. Ook kan aanpassing van werkzaamheden of hulp bij verbetering van de lichaamshouding belangrijk zijn.

Injectie

Om de ontstekingsreactie te remmen kan er een injectie worden gegeven in de elleboog. Dit vermindert de pijn. De injectie bevat een pijnstiller en corticosteroïden (hormonen). De injectie geeft weinig bijwerkingen. Er bestaat een zeer klein risico op een infectie door de injectie. Soms kunt u na de injectie last van krijgen van opvliegers: uw gezicht en hals worden ineens rood en u gaat zweten (1-2 dagen na de injectie). De eerste week na de injectie kan de pijn in de elleboog wat heviger zijn. Soms is de pijn al dezelfde dag verdwenen. Er zijn na de injectie geen beperkingen voor het gebruik van de elleboog. Bij de meeste mensen houdt het effect van de injectie maanden aan.

Krijgt u na de injectie koorts? Of voelt u zich ziek? Neemt u dan contact met de polikliniek Orthopedie.

Operatie

Indien ondanks fysiotherapie en injecties de klachten blijven bestaan kan er gekozen worden voor een operatieve behandeling:

Contact

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: